Prin Israel si teritorii: Palestina (2)

continuare de aici…

Ziua 3: dis de dimineata am pornit spre Ierusalim, dar ne astepta in continuare o zi plina.

Primele impresii ale zilei au fost si unele din cele mai interesante din intreg circuitul. Trecem “granita” in Cisiordania sau Palestina, iar aici intalnim o alta lume. Viata se intinde cu precadere de-a lungul raului Iordan, unde pe km intregi sunt sere din care se culeg si cate 2 culturi pe an. Cred ca nici un strop de apa nu este risipit in acel loc. Se pare ca apa este chiar mai pretioasa ca pamantul acolo. Am fost impresionat de “gradini” organizate pe muntii de piatra care caracterizeaza acel loc. Cate nu am avea de invatat de la acei oameni!

Prima destinatie a zilei a fost Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul. Ne-a ajutat vremea, astfel incat drumul pe jos a fost parcurs fara probleme de toti membrii grupului. Pustiul Hozevei  in care este construita aceasta manastire pare desprinsa din alte lumi (parca eram pe Tatooine in Star Wars).

A urmat Ierihonul, stravechiul oras biblic, este unul dintre cele mai vechi orase din lume, daca nu chiar cel mai vechi  aflat la 250 m sub nivelul marii (undeva scria ca ar avea 10 000 ani). Am “urcat” cu telegondola la Manastirea ortodoxa Ispitirea Mantuitorului aflata pe muntele din Carantania, si tot in Ierihon am vizitat Manastirea romaneasca unde am fost primiti foarte frumos. Este un asezamant frumos, unul din cele mai mari din cate am vazut pe acolo. Am vazut cu acest prilej si marul discordiei dintre Biserica Romaneasca si cea din Ierusalim. Poate le va veni mintea la cap Preainaltilor si vor rezolva lucrurile crestineste!

Dupa o zi de mers prin toate pustiurile, a venit si premierea cu o baie in Marea Moarta – 442 metri sub nivelul marii. Inainte de asta, un shopping mic la produsele de cosmetica de la Marea Moarta. In drum spre hotel, care se afla in sudul Ierusalimului, am vizitat si manastirea greco-ortodoxa Sfantului Gerasim manastire  din apropierea Ierihonului. Foarte interesant aici au fost si atelierele care creau acele basoreliefuri din bucati mici de piatra colorata. (este o poza cu pardoseala din manastire care infatiseaza un leu).

Hotelul unde ne-am cazat a fost unul arab, care ne-a premiat cu o mica piscina interioara, 2 saune si o mica demonstratie de “baie turceasca”, toate din partea casei. Mare lucru sa ai parte de asa ceva in plin teren arid si lipsit de apa! 

Urmarea:

Israel – Ierusalim si Betleem (3)

This entry was posted in Concediu, Palestina. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *