Israel – Ierusalim si Betleem (3)

continuare de aici…

Urmatoarele zile au fost dedicate Ierusalimului si Betleemului.

Ziua a 4-a a fost una din cele mai “pline”, de parca celelalte nu au fost! Dis de dimineata pornim spre Ierusamil unde incepem ziua cu Capela Inaltarii Domnului, aflata pe Muntele Maslinilor, in Ierusalim. Potrivit traditiei, acesta este locul de pe care Mantuitorul Hristos S-a inaltat la cer. Micuta capela pastreaza o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos. Muntele Maslinilor ofera si o vedere panoramica asupra orasului Israel. Urmeaza Biserica Pater Noster (Tatal Nostru)- ridicata pe locul unde Iisus a rostit pentru prima data rugaciunea “Tatal nostru”. Coboram Muntele Maslinilor la Gradinile Ghetsimani unde vizitam Biserica Natiunilor si admiram maslinii vechi de sute ani si apoi poposim cu ragaz la Biserica Mormantului Maicii Domnului (biserica semi-ingropata), unde ne rugam la Mormantul Maicii Domnului si la icoana facatoare de minuni. Aici avem parte si de cuvintele unui preot roman care ne explica despre minunile Icoanei.

Urmeaza intrarea in Cetatea Ierusalimului – Orasul Vechi prin Poarta Sfantul Stefan sau Poarta Leilor. Pana la intrarea aprindem o lumanare la Biserica Sf Stefan (biserica greco ortodoxa). In Orasul Vechi am urmarit drumul crucii – Via Dolorosa – cu toate obiectivele de pe acesta dar am facut si un popas la un restaurant cu specific arabesc. Punctul culminant este Biserica Sfantului Mormant, locul in care Iisus Hristos a fost rastignit si ingropat intr-un mormant sapat in piatra. Ziua s-a terminat cu rugaciunea de la miezul noptii de la Biserica Sfantului Mormant.

Ziua 5. Continuare in Ierusalim.

Incepem ziua cu Biserica Vizitarii de pe locul casei lui Zaharia si a Elisabetei. Facem un popas de o ora la piata de legume si fruncte, unde vedem cum se pregatesc localnicii de Sabat. Ajungem apoi la Zidul Plangerii unde suntem foarte impresionati de grupurile de ultrareligiosi si de explicatiile privind viata acestora in Israel. Dupa Zidul Plangerii – locul de inchinare pentru evrei, vizitam Mormantul Lui David, urcam pe Muntele Sionului la Biserica Adormirii Maici Domnului.

Ziua se termina cu vizitarea Asezamantului Romanesc din Ierusalim unde suntem foarte bine primiti. Multumim Maicii Nicodim pentru tot ce a facut pentru noi si ce face in continuare. Nu se poate explica in cuvinte ceea ce am simtit cunoscand aceasta Maica, dar este un adevarat “luptator” pentru adevaratele valorii ale credintei.

Ziua 6 – Betleem.

Trecem din nou in teritorii, in Palestina. Trecem granita si ajungem in Betleem. Vizitam un magazin de suveniruri, si apoi ne indeptam spre Manastirea Sf. Sava. Peisajul pare desprins de pe alta planeta. Plin desert de piatra cat vezi cu ochii. Apropo, toate drumurile pe care am umblat erau asfaltate, chiar daca erau mai inguste. La Manastirea Sf Sava, suntem primiti de un calugar roman care ne explica cum a fost chemat si cum a ales viata de calugar. In aceasta manastire nu au acces femeile.

Am vizitat Biserica Pastorilor,  campul pastorilor unde a fost anuntata nasterea lui Mesia. Cea mai mare perioada de asteptare in Tara Sfanta am petrecut-o la Biserica Nasterii Domnului – cea mai veche si originala biserica din Tara Sfanta care se afla in  orasul Betleem. Intrarea pe usa este foarte joasa, numita sugestiv “Usa Umilintei”. In pestera este  o stea de argint fixata in marmura, locul unde a fost ieslea.

Am finalizat pelerinajul in Bethleem la Grota Laptelui. Biserica Nasterii Domnului se afla in grija ortodocsilor, in vreme ce Grota Laptelui se afla in purtarea de grija a calugarilor franciscani.

Impresionant a fost sa vedem cum isi duc viata oameni in plin desert de piatra. Si mai impresionat este viata copiilor de acolo care trebuie sa improvizeze jocuri printre pietre si printre case neterminate.

Ultima zi a fost dedicata drumului dinspre Ierusalim la Tel Aviv de unde urma sa luam avionul spre seara. Am poposit la locul nasterii Sf. Ioan Botezatorul si am avut timp de un mic tur pe faleza din Tel Aviv. In cetatea veche port Yaffo am fost miruiti la Biserica Sf. Mihail.

Multumim Domnului pentru ca am reusit sa ducem la bun sfarsit acest pelerinaj extrem de condensat si ca am reusit sa vedem locurile sfinte. Sper ca Domnul sa ne ajute si ca in viitor sa reusim sa revizitam aceste taramuri. Gata!

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Doamne ajuta, Mihai! Frumoasa insemnare. Urmeaza sa plecam in martie in pelerinaj acolo cu ajutorul lui Dumnezeu. Te rog daca imi poti spune amanunte ale calatoriei si ai timp sa povestim da-mi un add pe mess elenushu. Mulrumesc!

  2. Buna …”elenushu”!
    Legat de detalii nici nu stiu de unde sa incep si ce anume sa punctez. Dau cu placere amanunte, dar m-as bucura daca ar fi o solicitare ceva mai punctuala.
    Deci, daca sunt ceva intrebari/neclaritati/curiozitati raspuns cu placere.
    Sincer sa fiu, nu folosesc messenger. Putem comunica pe email sau daca este ceva mai stringent putem comunica si telephonic.
    Astept detalii.
    Doamne’ajuta!
    Mihai

  3. Doamne ajuta! Iti trimit un set de intrebari pe mail. Imi comunici te rog adresa?

  4. Pingback: Israel – Pelerini prin Tara Sfanta | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.