Calatoria a inceput mai exact luni dimineata, cand dupa 3 ore de somn la Tel Aviv am pornit spre Haifa. Pe drum am avut o oprire sa vizitam un apeduct roman si sa testam temperatura apei din Mediterana – cu piciorul. Haifa are cel mai mare port al Israelului. Am vizitat Gradinile Bahai – gradinile suspendate cu priveliste asupra orasului si portului (aici se afla centrul mondial al cultului Bahaâi) si Manastirea de pe Muntele Carmel – Pestera Sfantului Ilie.
A urmat, Nazaret unde am luat primul contact cu locurile sfinte. Am vizitat Basilica Bunei Vestiri, ridicata pe locul casei Sfintilor Ioachim si Ana, locul unde se spune ca Fecioara Maria a fost instiintata ca il va naste pe Isus si Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret, ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.
Ne-am racorit cu un suc de rodii in Cana din Galileea, unde se spune ca Mantuitorul a savarsit prima minune, cand la o nunta, unde a fost invitat, a transformat apa in vin. Cele doua biserici, franciscana si ortodoxa, detin fiecare din ele vase “originale” din cele 6 de atunci. Sa le dam crezare. Aici am avut parte si de o degustare de vin din Cana Galileii. Si bineinteles ne-am facut provizii de vin si pentru acasa.
Innoptarea a fost la Tiberias – oras construit de Irod cel Mare, unde am petrecut 2 nopti. Orasul este situat pe malul Marii Galileii. In jurul localitatii Tiberias, in ceea de-a doua zi am reusit sa vizitam biserica Schimbarea la Fata de pe muntele Tabor, sa primim botezul in raul Iordan, sa facem o mica croaziera pe Marea Galileii si sa vizitam Capernaum. Marea Galileii se afla la 200 de metrii sub nivleul marii.
A urmat Biserica de pe muntele Fericirilor unde Mantuitorul a rostit “Cele 9 Fericiri” si Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor, locul unde Isus a inmultit painile si pestele pentru miile de oameni adunati in acele vremuri. Am vizitat Biserica Catolica construita peste casa lui Petru, sinagoga din Capernaum unde am poposit mai mult si unde Gigi si ghida grupului ne-au incantat cu explicatiile biblice petrecute in aceste locuri precum si istoria locului. (va urma)
continuare:
Pingback: Israel – Pelerini prin Tara Sfanta | Mihai Popa's Blog
Pingback: Prin Israel si teritorii: Palestina (2) | Mihai Popa's Blog