Excursie organizata vs Excursie pe cont propriu

A trecut ceva timp de cand am inceput sa facem calatorii, vorbesc aici de cele peste hotare, timp in care am acumulat ceva experienta in domeniu.

Imi amintesc de prima iesire in 1999 in Anglia. Imi tremurau picioarele de emotie, prin Otopeni, cu toate bagajele in brate, la controlul vamal. Atunci am fost in interes de servici, dar tot am reusit sa ma deplasez prin Anglia, intre Cambridge si Londra cu trenul. In fine, sa trecem peste. 

Acum, fiindca sunt intrebat de cei din jur si nu numai, cum de ne organizam noi excursiile, am zis sa scriu cate ceva legat de asta si de anumite aspecte.

Calatorii organizate de agentii:

Alegi pachetul, dai banul si cam atat. Primesti instructiunile, conditiile, intinerariul, etc. Nu este mult stres in acest pachet. 

Ce ne-a placut cel mai mult in acest mod au fost conditiile de cazare. Toate erau hoteluri de 3-4 stele, camere frumoase, unele cu piscina sau spa, cu restaurante mari si baruri in dotare. 

Este clar ca agentia iti negociaza conditiile si preturile la cantitati mari de turisti. Am avut asigurat inclusiv transferul de la Sibiu la Otopeni. La destinatie totul a fost aranjat, autocarul era pregatit pentru atingerea destinatiilor, ghidul era si el prezent.

Programul incepea la 7 dimineata cu micul dejun si la 8-8:30 eram pe drum. Din pacate, de cate ori era nevoie de toaleta, se statea cel putin 1 ora. Da, o ora, fara exagerare. La o cabina de toaleta la partea feminina, cel putin 20-25 erau la coada. Am petrecut zile si cu 2-3 opriri la toaleta. Programul se termina undeva la 5-6 dupa amiaza la hotel si nu se mai asigura alta iesire de catre companie in oras. Am avut hoteluri si la iesirea din oras, asa ca transferul in oras era pe cont propriu si era cateodata consumator de timp. 

Am vazut multe obiective, dar din pacate, se alocau timpi egali intre o bisericuta si un castel in care puteai petrece o zi cel putin, cu tururi incluse. Nu am reusit sa ii convingem sa ajusteze timpii, pentru ca au cateodata si aranjate restaurantele in drum si acolo sigur si-au negociat una alta. Nici nu poti iesi din program, ca de cele mai multe ori plecarea de dimineata nu coincide cu cea de seara, adica ne mutam des, si asta inseamna sa fii mereu la program.

Un avantaj este ca la obiectivele turistice nu stai la anumite cozi, ghidul se ocupa si se intra ca grup organizat. Oricum nu intri mult mai repede, ca totusi e nevoie de toaleta inainte de toate. 

Mai este un aspect neplacut. Daca vremea nu permite, se scot din program anumite destinatii/obiective. Sau daca este vreme urata si in ziua respectiva trebuie sa vezi ceva afara, se cam duce naibii distractia. Nu exista mult loc de intoarcere. Programul este stabilit cu mult inainte. 

Ce este frumos, ca sunt destul de multi in grup, astfel incat mai legi o prietenie, o discutie, si acolo unde ai program de voie e fain sa fii mai multi. Plus ca daca sunt 2-3 descurcareti poti organiza niste seri faine, in afara programului, adica dupa ce se termina cel oficial. Asta inseamna mai multa distractie si mai mult antren din partea unora. 

Cel mai trist a fost ca au fost si certuri in grup. Unii doreau sa faca cumparaturi, altii sa viziteze. Nu poti impaca pe toata lumea si din pacate, unii vor suferi. 

In fine, ca si concluzie la grup organizat: putin stres, lucruri organizate, dar cu costuri mai mari. Porgram frumos de obicei, dar si frustrari. Distractie mai multa, ca sigur te lipesti de unul altul din grup. 

Ca exemplu de excursie organizata, linkul de mai jos este despre una:

prin Regatul Unit – Anglia – 2014 (1)

 

Excursii pe cont propriu:

in ultima vreme suntem adeptii acestui tip de excursie. Am inceput un incetul prin Europa. De fapt in 2001 am fost in Slovenia singuri. Aveam rucsacii si cortul cu noi, ne cazam in campinguri si umblam pe munti la cabane. 

In ultimii doi ani am ajuns in Tailanda, Malaezia, Singapore si Japonia pe cont propriu. Cel mai mare stres a fost pentru noi Japonia, ca nu sunt vorbitori de engleza, dar dupa cum am descris in posturile de Japonia, stresul s-a diminuat la minim dupa ce am ajuns acolo.

Deci, marele dezavantaj, in tipul asta de excursie, este ca depui mult efort si mult timp pentru a reusii sa stabilesti programul. Seri intregi de cautari si de studiu. Dar este si extrem de frumos sa descoperi si sa organizezi. 

Alegem destinatia, apoi cautam site-uri gen TripAdvisor si amfostacolo si ne documentam, apoi forumuri si aflam pareri si apoi schitam programul. Incep cautarile de transferuri, cazarile la hotel, bilete rezervate la excursii, etc. 

Hotelurile, din motiv de buget, sunt ceva inferioare celor de la excursiile organizate. Nu intotdeuna beneficiem de mic dejun, in functie de cazarea aleasa. Dar nu a fost niciodata problema sa gasim o cafenea sa luam o cafea si ceva de mic dejun. 

Toate excursiile ti le organizezi cum iti place. Alegi obiective primare, apoi cele secundare si apoi mai pui de rezerva ceva suplimentar, ca poate iti ramane ceva timp si sa ai ce face. 

Ni s-a intamplat de multe ori sa ne placa ceva mult de tot si sa taiem de pe lista ce mai era in ziua respectiva, asta ca sa avem timp sa savuram obiectivul atins. 

S-a intamplat ca din cauza vremii sa trebuiasca sa schimbam programul intre zile. Dar asa ne-am organizat, ca puteam faca asta si nu am pierdut aproape nimic. Schimbat obiective “interioare” cu cele “exterioare” sau invers ca sa nu ne lasam incurcati de vreme. 

Daca era vorba de excursii pe acolo, alegeam intotdeauna pachete cu numar mic de oameni. In Tailanda am fost 10 persoane pe vas. Intotdeauna eram primii la obiective si am fost deosebiti de atenti cu noi. Alegand aceste excursii direct la agentia lor, era mai mic pretul decat prin terti, sau prin oferta de la hotel. 

Dimineata ne trezeam cand ne doream, ca si seara o incheiam cand ne doream. Din pacate, trebuie tot timpul sa verifici mijloacele de transport sa vezi cand este urmatorul sau cand poti sa ajungi la anumita destinatie. Din fericire combinatiile erau variate si intotdeauna ne-a iesit. Dar asta inseamna timp petrecut pentru “studiu”. De multe ori ajustam programul la fata locului, unde aflam de una alta ca merita vazuta sau invers, ca anumit obiectiv se poate taia linistit de pe lista. 

Pauzele de cafea sunt la liberul albitru. Doream o pauza sa cascam gura la lume, asta facem, la masa unei cafenele. Sau daca doream sa mai mergem in plus la alt obiectiv, nu ne incurca ora de pranz, de ex, ne adaptam.

Ca si concluzie, din experienta ultimilor ani, excursiile pe cont propriu sunt intre 1/2 si 3/4 din pretul celor organizate de agentii. Cel putin cele experimentate de noi. Nu am vazut mai putine decat ofera o agentie. Cel putin nu am gasit pachet cu Tailanda-Malaezia-Singapore. Noi asa ne-am organizat-o. 

Noi preferam ultima varianta. Este putin mai modesta ca si cazare, este mai “plina”, pentru ca vedem mai multe in decursul sejurului (In Kyoto se vizitau doar temple din zona Vest, unde ajung usor autocarele. Pentru zona este mergi mult pe jos, dar asta o faci daca esti pe cont propriu) testezi mai multe, stai de vorba cu oamenii, mai incerci sa socializezi in zonele frecventate de localnici, etc. 

Ultimile excursii pe cont propriu:

Concediu Japonia – incursiune in tara soarelui rasare

Asia – Thailanda, Malaysia, Singapore: Introducere (1)

Intre timp, lucrurile sunt mult schimbate fata de acum 10 ani de ex. Zboruri low cost, deal-uri bune la companii aeriere cu renume, din cand in cand, inchiriere de masini la destinatie, pentru una doua zile, sau pentru intreg sejurul, fac viata mai frumoasa si mai colorata. In Spania am zburat cu 65 de euro de persoana si am avut masina cu 13 euro pe zi, asta ca exemplu. 

In fine, din ciclul: pofta vine mancand, merita incercat putin cate putin si excursiile pe cont propriu si sunt convins ca nici nu realizezi cand lucrurile iau amploare. 

Am sa incerc in posturi viitoare sa descriu mai amanuntit etapele organizarii unei excursii pe cont propriu pe care personal, le prefer. 

Acum, daca am starnit ceva intrebari si am si posibilitatea sa raspuns, se poate folosi sectiunea de comment fara probleme. 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.