Revelion in Atena

imagesCadem iarasi in plasa denumita Revelion, si cautam ca trecerea intre ani sa fie ceva … frumos, relaxant, nu departe, ieftin samd. Cautam, socotim, impartim, adunam si la urma pica … Atena. Ne-am zis, hai sa vedem cum e la greci. Plecare din Bucuresti cu avionul, cu tur operator tocmit prin agentie din Sibiu, cu ghid, excursii optionale de dimineata pana seara si mult mai cald ca la noi. De ce plasa “Revelion”? Pai toata lumea se inghesuie sa plateasca sa fie la ora H acolo unde isi doreste. Am constatat ca dupa Revelion preturile sunt cam jumatate. Oare nu putem avea un concediu frumos dupa anul nou fara sa mai fim nevoiti sa mergem cu “valul”? Poate la anul!

Am nimerit in 30 dec, cea mai friguroasa zi pe care o aveau atenieni: 5 grade. La noi -14. Urat la ei, dar mult mai bine! in 31 decembrie chiar a nins. Ningea printre portocale.

Fiind cazati chiar in centru, plimbarile au fost toate pe jos. Sau pe sus: pe jos am urcat sus pe Acropole. Tot pe jos am fost pana la dealul Lycabetus. Aci am trisat si am luat cabina pana sus, dar am coborat pe jos. Asa am putut admira bulevarde intregi cu portocali plini de fructe. Pacat ca erau acre ca lamaile. Ghidul spune ca sunt foarte utile aceste portocale in campaniile lor electorale. La cum aratau portocalii, cred ca se apropie alegerile!

Dar in 2 dec am avut … 16 grade. La soare am stat doar in pulover. Si este mult mai cald cand te gandesti ca acasa sunt -15 grade. Gandire de Moromete. In 1 ianuarie, fiind prima zi din an am spus: hai sa luam excursie, sa fim tot anul in excursie, sa mancam peste, sa fim la fel de “innotatori” in viata si sa vedem marea. Poate asa marea va fi mai “deasa” anul acesta. Asa ca am plecat cu gradinita, la cap Sounion sa vedem apusul printre coloanele templului lui Poseidon, fenomen unic in lume. Din pacate am gresit ziua si anotimpul. Fiind 1 ianuarie, siteul a fost inchis, asa ca l-am vazut de la vreun km, in bataia soarelui, adica am vazut ceva coloane negre. Si anotimpul a fost gresit, ca doar vara asfinteste soarele dupa templu, iarna nici macar nu se intersecteaza. Dar in fine, fenomen unic… cu milioane de selfuri in contralumina, cred ca toti acasa au avut o revelatie cand se vor identifica in poza cu Vader, de,  Star Wars era in plin sezon!

Oricum, un gand mi-a incoltit in minte: ce ar fi, atunci cand o sa fiu mare, sa stau iarna in Grecia, undeva sa vad marea si sa ma chinui la 16 grade, in medie, pe iarna? Nu e rau gandul, sa vedem cat mai am pana ma fac mare. In rest locuri pline de istorie, coloane din templele marilor zei, mitologie cat cuprinde, chef de plimbare, ca vara e nasol rau din cauza caldurii. Am vazut o Grecie cu o iarna suportabila, fara sa facem baie. Apropo, atenieni erau la baie in 1 Ianuarie. Asa isi doresc ei sa fie tot anul, sau doar isi doreau sa se trezeasca mai repede dupa ce au facut de revelion?

Din cate se observa nu am spus nimic de noaptea de revelion. Era sa uit. Bufet suedez intre 21-23. Apoi gata. Prajituri pana la ora 24. Si iar gata. Un vin la 4 persoane. Bar nu era sa bei altceva. Si o gura de sampanie. Adica la 10 insi a impartit o sampanie. si dupa 1:30 am avut niste conationali care s-au entuziasmat pe o serie de manele. La a doua am decolat, si dusi am fost. Intr-un cuvant: o minune! Sunt doua cuvinte? Dar nu-i nimic, cum am citit undeva: “sunt momente in viata in care castigi si momente din care inveti!” Ha, cool, nu?

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.