Italia: Toscana – Florenta

Cineva visa sa petreaca la vreme de toamna prin Toscana. E vorba de a mea doamna. Ea si-a dorit cu ardoare sa vada cum curge mustul si mierea din Toscana si noi pe langa ea. De fapt sunt struguri si masline. Astea erau coapte la ora toamnei in care ne-am decis noi sa mergem.

No, ca sa fie mai distractiv, ne-am adunat 2 perechi si fiindca mai aveam o amatoare de paste italiene in persoana lui Maia, asa ca am format grupul de 5. Exact cat trebuie sa incapa intr-o masina, plus cele doua bagaje mari.

Am avut bilete de avion Cluj Napoca – Bologna. Am ajuns mai repede de la Cluj la Bolognia, decat de la Sibiu la Cluj. Dar sunt sperante ca dupa 2020 vom merge pe autostrada pana la Cluj. Asta este din ciclul sa visam cu ochii deschisi.

Ok. Aterizam pe Bologna, ajungem pe la 8, la biroul de inchiriat masini deschide la 9. Unii din noi au plimbat trolerul prin aeroport aproape o ora. A venit si baiatul cu masina, am facut actele si gata. Acel A3 sau similar a fost pana la urma o Alfa Romeo Giulieta. Luata de pe aeroport si predata la sfarsitul sejurului tot pe aeroport. Asa am scapat de transferurile din si inspre aeroport si drumul cu trenul pana la Florenta.

Florenta a fost prima noastra destinatie. De cand am aterizat in Bologna si pana la Florenta a plouat torential. Dupa ce ne-am cazat la Florenta, ploaia s-a potolit asa ca am iesim in oras. Mai veneau ceva rapaieli si rafale, dar exact cat sa servim masa si sa ne bem cafeaua de dupa pranz.

Legat de masina, am avut un stress destul de mare cu ea in Florenta. Are orasul asta, ca multe altele din Italia, o zona in care nu intrii decat ca resident – Zona Traficco Limitate (ceva de genul). Amenda este destul de mare daca intri fara sa ai dreptul. Locurile de parcare in oras sunt ceva de vise rele. Asa ca am gasit parcare – garaj, unde am lasat masina peste noapte. Accesul la acel garaj este prin zona interzisa. Parchezi masina, iei talonul ala de parcare ca sa stii la final cat ai stat si apoi mergi la receptia parcarii, unde contra unui euro, aia suna la politia locala sa anunte ca masina ilegala este la ei in parcare si sa ne scoata din lista contravenientilor. Dar daca am facut acest lucru am eliminat un stress. Oricum, pe tot parcursul sejurului am cautat ZTL – indicator care daca treci de el, esti contravenient. Am rugat pe la locurile de cazare sa anunte politia locala ca am intrat sa lasam/luam bagajele (ai voie dar sa anunte gazda).

Am servit masa in Florenta si ne-am mai plimbat putin prin oras. Cum era de ploaie si destul de tarziu, turistii erau mai rari, asa ca orasul l-am gasit destul de relaxant.

Legat pe prima masa servita. Ori am mancat ori nu, am platit renumitele si iritantele “coperta”-uri. Nu conteaza varsta, aia te taxeaza in medie cu 2 euro de persoana pentru coperta. Asta pe mine ma irita de-a dreptul si ii gasesc destul de bisnitari, mai ales ca sunt singurii cu practica asta. Si nici nu am chef sa ma obisnuiesc cu jecmaneala asta. Cei drept, prin nord am mai gasit localuri in care era specificat la intrare “No coperta”, dar prea izolate cazurile ca sa sper ca vor renunta la tigania asta.

Deci in prima zi ne-am plimbat pe langa Dom – Catedrala Santa Maria del Fiore, unde am si vizitat parterul si subsolul catedralei.

Intrarea in biserica este gratis, dar daca vrei sa vizitezi: subsolul catedralei, Baptisteriul, Campanila si Domul, trebuie sa cumperi bilet care include aceste obiective. Biletul era valabil pentru 48 de ore pentru toate atractiile de mai sus. Locul de cumparat bilet este langa biserica, nu inauntru. Tot acolo sunt niste automate cu care poti planifica ora de vizitare, asta ca sa nu mai stai la coada care mare si consumatoare de timp. Asa ca am vizitat biserica si Batisteriumul in prima seara, fara sa avem vreo problema cu coada de turisti, iar pentru a doua zi am planificat la ora 10 Campanila si la 12:30 Domul. Si treaba a mers ca unsa. Fara programare e trista rau treaba.

Am mancat o inghetata/gelaterie de la mama ei. In Florenta am fost si tepuiti, ca aia intreaba daca vrei una “grande”, noi lacomi am spus da, fara sa stim ce inseamna mare si apoi la pret te usuca. A fost prima si ultima data cand am luat fara sa stim cantitatea si pretul. Aviz amatorilor.

Spre seara am iesit la raul Arno sa vedem renumitul si consacratul Ponte Vecchio. Eram cazati la 10 minute de mers pe jos de Ponte Vecchio, asa ca am putut sa tragem de timp pana tarziu, ca odata eram la cazare. Am stat intr-un apartament, o casa obisnuita, cu camera de zi, biblioteca, si lucruri absolut obisnuite intr-o casa normala si nu intr-un hotel. Oricum, a fost altceva, dragut si cochet. Rezervarea tot de pe Booking.com.

A doua zi de Florenta, dupa micul dejun, erau programate atractiile din centru: Domul si Campanila, pentru ca biletul luat din ziua anterioara le avea incluse si programate in avans de noi.

Campanila este mai spectaculoasa la urcare si mult mai spatioasa. La fiecare nivel este o terasa de unde poti admira orasul si de sus se poate admira in special Domul. De aici se vede in toata maretia lui.

Intre Campanila si Dom am vizitat Capela familiei De Medici – Basilica di San Lorenzo di Firenze, unde sunt ingropatii 46 din membrii acesteia. Se vede cine avea bani la vremea respectiva. Oare ce ar fi fost Florenta fara aportul De Medici? Sau mai bine spus ce ar fi fost Renasterea fara capitalul investit de acestia? Cand te gandesti ca Lorenzo avea in jurul sau pe Michelangelo si pe Da Vinci!! 

In schimb din Dom se vedea orasul dar nu prea vedeai ceva impunator, asta pentru deja erai in cea mai impunatoare cladire din Florenta.

La Dom am stat cam 10 minute sa intram, pentru ca la coada programata nu prea era lume. Ne-au dat drumul si putin mai repede, cred ca din cauza ca ne-a vazut cu aia mica. Ideea este ca pana sus am urcat singur fara sa fim agasati de nimeni. Doar sus pe terasa era cam inghesuiala, dar nu sa ai vreo problema. In schimb la coborare deja erau grupuri de turisti care erau la program si cam trebuia sa le faci loc. Din cupola cel mai frumos se vedea interiorul Catedralei, atat picturile cat si cladirea interioara. Nu se compara cu San Pietro din Vatican, dar fiecare cu farmecul sau.

Cand am iesit afara deja hoardele de turisti cucerisera centrul. Nici nu mai vedeai intrarea la Baptisteriu, apoi sa te apropii sa il mai vezi. Eram norocosi pentru ca cu o seara inainte a fost liniste si buna pace pentru vizitarea acestuia.

Apoi am plecat pe jos la gradinile De Medici – Palatul Pizzi. Poarta numele primului proprietar, dar a fost resedinta De Medici care l-a transformat intr-o casa – comoara fiindca au fost aduse multe opere de arta si bijuterii. In sec. XVIII a fost folosit de catre Napoleon. Azi este una din cele mai mari galerii de arta din Florenta. 

Vremea ne-a ajutat intr-un final. Dupa ce am luat biletele a inceput ploaia, dar in 15 minute s-a oprit si am putut sa vizitam gradinile Boboli linistiti. Problema a fost ca dupa ce am parasit gradinile ploaia nu ne-am mai iertat. Nu-i nimic, aveam si haine de schimb.

Seara Florenta este cu totul alt oras. Grupurile de turisti sunt plecate, agitatia de peste zi este mult redusa dar totusi in foarte multe locuri/piete se canta muzica de diferite feluri, lumea sta frumos pe unde gaseste loc si se delecteaza cu o auditie de calitate. Si cu o inghetata la acelasi nivel. 

In Piata dela Signoria un tip canta o muzica la chitara, intre cladirile de la Uffizi erau 3 tipi care cantau muzica clasica, iar pe Ponto Vecchio era alti doi cu o muzica mai contemporana si mai vesela. Peste tot rasuna muzica buna de calitate. Greu ne-am dat dusi acasa.

Florenta este frumoasa dimineata, cand nu au aparut inca grupurile de turisti, si seara, cand se mai linistesc lucrurile. Sunt localuri de toate tipurile. “Coperta” sau traducere libera, teapa italiana, este la ea acasa, asta pentru ca unde e turist sunt si bani, si trebuie sa traiasca si italianul asta. Daca esti pasionat de istorie, muzeele si arta sunt la ele acasa. Si istoria la fel. Dupa ce am bifat orasul pe parcursul a doua zile si jumatate, am luat masinuta sa mai exploram Toscana.

continuare aici…

 

This entry was posted in Concediu, Europa, Italia and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Italia: Toscana – Florenta

  1. Pingback: Italia: Toscana – Lucca, Viareggio si Pisa | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *