Gura Portitei – Sejur si Impresii

Anul trecut am reusit sa ajungem si noi in Delta Dunarii (despre Delta Dunarii aici) de unde ne-am intors foarte entuziasmati de loc si de oameni. Si parca am fi dorit cumva sa repetam figura. Dar nici nu doream sa fim balbaiti si sa mergem in acelasi loc. Si uite asa, tam nesam, ne trezim cu o invitatie la Gura Portitei. Am auzit de Gura Portitei, dar cam atat. Sa fiu sincer am aruncat o privire si pe harta cu ceva timp in urma, dar nu stiam la ce sa ma astept. Sau sa ne asteptam, ca pana la urma am tocmit o camera pentru 3. Apoi am asteptat cuminti sa ne vina timpul sejurului. Deplasarea a fost cu masina. Am ajuns relativ usor. Am mers pe Brasov, Valea Prahovei, A2 pana la A4, A4 si in continuarea drumul spre Tulcea pana la Baia, de unde am iesit spre Jurilovca. Este tot in Romania. Fiindca am ajuns primii din cele 3 masini, am oprit la Jurilovca la intrare, unde era o benzinarie. Luam apa, inghetata si lasam pipi. Eram linistiti, ca fiind un grup, am inteles ca puteam inchiria o salupa pentru grup si ajungem si mai repede. Norocul nostru a fost sa intram in vorba cu responsabilul de la benzinaria, care dupa ce ne-a spus cu ce seceta se chinuie pe acolo, a fost ferm convins ca pe vantul care bate pe lac, nu se incumeta nici o salupa sa mearga. Ramanea doar vaporasul statiunii care pleca la 14:00. Urmatorul era la ora 18:00. Si nu aveau nici mall in sat! Mai aveam cam o jumatate de ora. Intre timp, regrupati cu toate masinile, intram in Jurilovca si chiar din centru cotim dreapta spre port. Ajungem la poarta si ne comunica sa debarcam toate bagajele care le avem si sa asteptam sa se elibereze parcarea de cei care tocmai au revenit din statiune si si-au incheiat sejurul. Trebuie luat si biletul de acces in rezervatia Deltei Dunarii. Este o cosmelie acolo, langa poarta principala, cu un automat care dupa ce tastezi de te doare mana, reusesti sa iti iei si viza de intrare. Procesul e greoi si era sa ratam plecarea pt ca eram la limita. Am ajuns ultimii, si aveam o gramada de bagaje, ca ni s-a spus de catre unii de acasa, sa luam tot ce putem ca nu e apa, bautura samd. Si am luat. Vaporasul era plin de oameni si bagaje, asa ca a mai agatat inca ceva pentru bagaje. Am fost distribuiti pe unde au putut, atat noi cat si bagajele. Era un remorcher, agatat un vaporas si agatata o barca pt bagaje. Era totul full. Si uite asa am mers vreo doua ore pe niste valuri de te lua pe la stomac. Noi eram mai stabili pe vaporas, dar aia din remorcher ziceai sa se duc in cap dupa fiecare val. Transportul asta era inclus in pret.

In fine, am ajuns, o tipa din grup nostru care stia povestea, cand am acostat a decolat la receptie, astfel incat pana am scos bagajele era cu cheile la camere luate. Cred ca pana s-au cazat ultimii au trecut zeci de minute daca nu ore. Dar in fine, am prins camere pe insula. 

Complexul este frumos organizat si echipa care deserveste locatia atenta si politicoasa. 

Curatenie se facea in fiecare zi, aveam iesire la ponton, aveam hidrobicicleta inclusa in pretul camerei, in fiecare zi si 2 litri de apa in camera zilnic. Am ramas cu apa de acasa neconsumata. Aproape la fel si cu alcoolul.

Au un restaurant unde serveam toate mesele, (nu ai alta varianta). Preturile sunt putin mai mari ca media pe tara, dar produsele din peste sunt proaspete si delicioase. Au fost din grup care in fiecare zi servea alt fel de mancare din preparate de peste. Au si traditionalisti partea lor pe acolo, fara probleme. 

Cazarea se face la casutele de pe insula, 3*, fiecare cu baie si ponton la canal, alta varianta este  genul ala de casute a la Costinesti si sunt care se campeaza. Pentru toate buzunarele.

Locul este extrem de linistit si de relaxant. Pe plaja au bar si piscina, am avut acces la ele, dar am preferat apa marii. Ca de mare ne e dor un an intreg. Barul se inchidea la 8 seara. Din pacate. Dar in fiecare seara eram pe plaja cu ceva de baut, la o poveste. 

Ce este frumos, ca inainte de cina, faceam o plimbare cu hidrobicicleta pe canale si spre lacul interior. Ma simteam ca in  Delta Dunarii cu plimbarea asta pe canale. 

Ce nu am reusit, dar nici nu am dorit prea mult, sa facem o excursie privata pe canale. Era mult sa traversam lacul Golovita dus intors si ne plimba putin pe canale, in partea in care era si masina. Eu am considerat asta pierdere de vreme. Asa ca am renuntat. Dar nu mi-a lipsit deloc. 

Este un loc mai “costisitor” decat altele de la mare, daca vorbim de camerele standard, dar daca vrei liniste si relaxare, asta este locul. Nu sunt masini, nu sunt manele, nu sunt galagiosi, asa ca e super pentru o deconectare de la toate.

La intoarcere am facut un ocol la Ruinele de la Enisala, astia ii zic Cetatea Enisala. Nu vrea sa fiu rau si sa supar pe cineva, dar uitati-va pe site-ul lor. Sau uitati-va pe pozele atasate.

Am mai stat 2 nopti la Mamaia, cu speranta sa mai facem o baie si sa vedem plajele cele renovate, dar din pacate am prins un frig si niste ploi de a trebuit sa ne cumparam haine. Nu era pregatiti de frigurile alea in plin august. Asa ca am scurtat toate cele si am plecat acasa. Gura Portitei ne-a lasat cu un gust placut. Speram sa se pastreze oaza aia de liniste si sa nu vina marii afaceristi sa isi bage picioarele in locul respectiv. 

daca ti-a placut postarea, vezi si:

Delta Dunarii

 

 

This entry was posted in Romania and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gura Portitei – Sejur si Impresii

  1. Pingback: Delta Dunarii | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *