Grecia – Sejur Lefkada

Pentru sejurul la mare, punem intr-o palarie doua bilete: Grecia si Grecia. A iesit Grecia. Am ales deplasarea cu masina pentru ca ne doream sa vedem si ceva nou in sejurul nostru la greci. Am impartit sejurul in doua. 5 zile in Lefkada si 5 zile in Halkidiki.

Drumul spre Lefkada a fost facut din doua bucati. Am innoptat la Skopje. (Macedonia:Skopje). In tara traseul a fost pe la Orastie – Caransebes – Resita, Oravita si am trecut vama pe la Naidas. La Oravita am oprit sa alimentam la un Peco, si ce am vazut interesant era o harta turistica cu atractiile zonei. Si chiar erau vreo doua. Am vazut ca erau si biciclete de inchiriat pe acolo. Cu siguranta o sa aprofundam zona cat de curand.

La Smederevo am trecut Dunarea si apoi am avut autostrada pana aproape de iesirea din Serbia. Au inaintat bine sarbii cu lucrarile la autostrada, asta in comparatie cu ultima data cand am fost, dar tot mai este o portiune in munti in care se lucreaza la autostrada. Vreo ora am fost pe drum national, dar s-a circulat bine, fara sate si blocaje.

Dupa noaptea de la Skopje, am revenit pe autostrada si asa am trecut in Grecia. La ultima pompa de benzina din Macedonia am alimentat. Pretul la benzina era cam 1 euro. Am tinut autostrada spre Atena pana langa Salonic, si de acolo ne-am despartit de autostrada spre Atena si am luat-o la dreapta pana la Ioannina. Peisajul este foarte frumos. Se trece muntele pe noua lor autostrada. Am numarat peste 20 de tuneluri pe autostrada si apoi am renuntat. Si am si platit la cateva puncte de plata autostrada. Cativa euro la fiecare. Si s-au cam adunat. 

De la Ioannina, am iesit de pe autostrada la stanga si cam atat despre autostrada. De aici am mers 160 de km pana la Vasiliki. Am prins si zone mai bune unde am mers bine am prins si coloane, dar nu sa ne incurce tare. Este drum pana la Vasiliki. Au amenajat oameni locului si poduri si tunele numai sa ajungi fara probleme. Tunel este pe sub aeroportul de la intrarea in Lefkada. Intrarea pe insula este inconjurata de ziduri de piatra, de zici ca e un fel de cetate.

Am incercat sa oprim in orasul Lefkada, dar nici o sansa. S-a spart teava de turisti, masini, localnici samd. Nu am gasit parcare nicaieri. Am continuat pe partea stanga a insulei. Ne-am felicitat cand am trecut prin Nidri ca nu am luat cazare aici, nu de alta, dar era ora asfintitului si cum insula este muntoaso – stancoasa, nu mai era soare la Nidri. Deci nici vorba de asfintit in mare. Am identificat si portul in cazul ca ne doream sa facem vreo excursie cu vaporasul. Asta am “studiat” de acasa, ca aici este portul cu vasele pentru drumetii. 

Am ajuns la Vasiliki unde ne-am cazat la Pensiunea Nefeli. Asta era un club de iahting. Nu am priceput noi cand am ajuns despre ce este vorba, dar a doua zi, dupa odihna de pranz, era un vant afara absolut necunoscut noua in Grecia, si cred ca erau sute de amatori si profesionisti executand care mai de care scheme de windsurfing. Apropo, sunt tot felul de traineri si foarte multi turisti am vazut ca se instruiau in tainele sportului. 

Rasul curci a fost ca au urmat inca doua zile de nu a miscat aerul nici cat sa plimbe un pai. Noi super bucurosi, ei in costume de surferi, jucau table. Zona in care am stat noi era mult mai linistita si cu multa plaja si apa faina. Chiar in orasul statiune nu este decat port si vaporase. Zona este foarte pitoreasca in jurul portului, plina de localuri care mai de care, baruri, magazine si promenada. Era plin de lume seara. Si tare frumos. Aici am vazut ca se organizau tot felul de excursii, cu plecare din portul Vasiliki. Vasele erau mai mici, dar si mai intime. Fiecare turist avea acces la bancuta si acces la masa. In excursie, cand am vazut vasele alea imense din Nefeli, am crezut ca e debarcarea din Normandia. In fine, fiecare cu placerile lui masochiste.

Deci, am avut cazare chiar pe plaja, balconul era cu “ocean view” si chiar langa noi erau cateva taverne. In fiecare seara mancat tot la alta taverna, ca sa ne facem o idee. Din ciclul “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul” cel mai tare local de pe tripadvisor.com a fost si cel care ne-a tepuit. Nemernici. Mancarea a fost in general buna, am mancat multe fructe de mare. Oricum, preturile sunt mai mari pe insula decat ne asteptam noi. 

In afara de seara, ca si palier orar,  cand mergeam in oras/faleza, am iesit in doua zile din ruta pensiune – plaja. Am ales o excursie care ne-a dus la plaja Egremni, singura cale de acces este pe mare, pentru ca s-a surpat malul si nu mai sunt scari sa cobori pe jos. Am ajuns pe insula Kefalonia si Ithaca, unde am facut un popas in fiecare. Pe Kefalonia am vizitat Fiskardo. Un satuc super pitoresc. Pe Ithaca era mai mult o parcare decat localitate. Dar aici am facut baie in port. Excursia a fost de o zi, asa ca seara am petrecut-o in zona din port Vasiliki.

Am mai fost intr-o zi pe plaja Agifili. Nu era depare de Vasiliki, dar drumul era o bomba. Doar o banda, praful era cam de o schioapa, intra cauciucul in praf ca iarna in zapada. Am ajuns dupa ora 4, iar plaja era full. Ideea este ca nu toti vin cu masina, si este un vaporas taxi, care vine din ora in ora. Asa ca pana sa ne facem comozi, a venit vaporasul si a luat jumate din ei. Intr-o ora si jumatate am ramas cam singuri pe acolo. Dar pana nu s-a culcat soarele nu ne-am dat dusi. 

La plecare de pe insula am mers pe partea vestica a insulei si am mai facut o baie pe drum. Dupa Agios Nikitas, am gasit o iesire la mare, plina de pietre, dar excelenta pentru scuba. Am oprit la ora pranzului la Lefkada, acum cum era soarele sus si oamenii se odihneau, era si orasul liber. Am mancat, am luat la pas aleile cu magazine cu suveniruri, am mancat si cate o inghetata si am parasit insula cu destinatia Nea Plagia din Halkidiki. 

Ca si concluzie, insula ofera cam de toate. Plaje frumoase, cel putin ce am vazut noi, unele sunt mai greu accesibile, si uneori chiar aglomerate. Unde am stat noi era super combinatia munte mare. Pentru a vedeam o alta parte din Grecia, merita efortul sa te deplasezi pana acolo. 

This entry was posted in Grecia and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *