Incursiune in Tarile Nordice (1)

Anul acesta am reusit sa materializam un vis mai vechi. Acum cativa ani a aparut prima data dorinta de a vizita tarile nordice. Am inceput sa adunam informatii, sa ne interesam de posibilele itinerarii, de trasee, samd. Pina la urma ideile au devenit schite, schitele au devenit planuri si anul acesta am dus la bun sfarsit un proiect ambitios.

S-au pus si intrebarile: De ce sa alegi un tinut in care stii doar ca este iarna si frig? De ce sa nu iti asculti unii prieteni care spun ca ne vom imprietenii cu pinguinii? Pentru ca tarile nordice au fost pentru mine ceva foarte departe, ceva neexplorat de cunoscutii, locuitorii despre care stiam ca sunt buni la ski si ca este un loc cu mai mult frig decat cald.

Realitatea a fost cu totul alta. Am avut parte de temperaturi si de 29 grade. La Mos Craciun erau 17 grade la umbra. Vremea a tinut cu noi, soarele ne-a insotit pe toata durata concediului iar media de temperatura in tarile nordice au fost de 22-24 de grade.

Obiectivele principale ale calatoriei au fost intalnirea cu Mos Craciun in Laponia si vizitarea fiordurilor din Norvegia. Obiectivele secundare au fost tarile baltice si capitatele tarilor nordice.
Traseul a fost: plecarea din Sibiu, iesirea din Romania pe la Oradea, prima destinatie la Varsovia/Polonia, apoi Vilnius/Lituania, Riga/Letonia, Tallinn/Estonia. Am continuat cu Finlanda: Helsinki, Kemi, Rovaniemi, traversarea Suediei pina in Norvegia: fiordurile de pe coasta de vest pornind de la Trodheim, Kristiansund, Alesund, pana la Bergen si Haugesund, vizitarea Oslo-ului, inapoi in Suedia la Stockholm, si drumul spre casa prin Kopenhaga/Danemarca, Germania si Austria.

harta

Am avut parte de un concediu reusit, diversificat, cu vizite de orase dar si de peisaje deosebite, cu emotionantul moment al intalnirii cu Mos Craciun si cu surpriza placuta oferita de tarile baltice.

Am sa detaliez principalele momente ale concediului in posturile urmatoare.

This entry was posted in Concediu, Finlanda, Norvegia, Suedia and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Incursiune in Tarile Nordice (1)

 1. Marian says:

  Buna ziua!
  Felicitari pentru concediu!
  Va contactez cu o intrebare legat de drumul cu masina Romania-Finlanda. Eu studiez in Finlanda momentan si as dori sa fac un astfel de drum, insa mi se pare destul de lung.

  V-as ruga sa imi dati cateva detalii legate de experienta dumneavoastra Romania-Finlanda.

  Multumesc!

 2. marcela says:

  ne puteti da mai multe detalii,legate de drum,cazari,bilete la feriboat.multumesc anticipat

 3. admin says:

  Buna ziua,

  Traseul pe care l-am parcurs este in postul urmator
  Am facut rezervari pentru primele 4 capitale cu ajutorul http://www.booking.com asa cum rezulta din intinerar.

  Intotdeauna am ales hotel cu internet ca sa pot sa fac viitoarele 2-3 rezervari.

  Dupa Tallinn am trecut cu feribotul in Finlanda. A fost undeva la 80 de euro: 2 persoane si o masina.
  Am ales cazari ieftine la hotel cu mic dejun si internet. Media a fost undeva la 50 de euro pe noapte.

  Pina in Norvegia nu am avut decat drum pe uscat.

  In Norvegia trecerile prin fiorduri se face cu feribotul. Am avut zile in care foloseam 2-3 feriboruri in functie de traseu. Pretul este undeva la 10-20 de euro (se plateste in banii lor – am scos bani din bancomat in moneda lor).
  Cazarea in Norvegia este foarte scumpa, am stat in campinguri unde erau casute foarte bine utilate si erau undeva la 30 de euro noaptea. Feriboturile aveau wi-fi si puteam sa cautam cazare fara probleme, de ex pentru Oslo.

  In Norvegia am avut harta cu campingurile si mergeam toata ziua si apoi spre seara cautam unul in apropiere. Mai putin 4 nopti in Norvegia unde am stat in camping la casuta sau cort, am stat in hoteluri. Se gasesc last minutes pe booking si am fost multumiti in general.
  In tarile nordice media la hotel a fost undeva la 60 de euro pe noapte. Mai ieftin a fost in tarile baltice – 30-35 euro dubla cu mic dejun. In Danemarca a fost 70 de euro noaptea, dar am stat in centrul orasului, pentru ca parcarea in oras este undeva la 3-4 euro ora. In Norvegia se plateste trecerea prin oras. se poate plati la benzinariile Shell, dupa ce se trece. Totul este inregistrat video si este bine semnalizat, nu prea aveti cum rata punctele de plata.

  Din Suedia am trecut in Danemarca pe podul Oresund cu 52 de euro (aproximativ).
  Din Danemarca am mers cu feriborul in Germania si am platit parca in jur de 60-70 euro.(nu mai stiu exact). Se poate alege si pe uscat, dar era mai mult de ocolit.

  Sper ca am reusit sa raspund in mare la intrebarile d-voastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *