Sri Lanka – Orasul Sacru: Anuradhapura

urmare de aici…

Parasim urbea Kandy de dimineata si “urcam” spre nord. Destinatia zilei este Anuradhapura. Pe drum am avut si niste opriri placute/interesante.

Dupa ce am iesit din oras, la vreo 30 de km spre nord, a fost prima oprire: Aluvihara Rock Cave Temple. Se poate vizita curtea templului, dar strict in templu se plateste. 250 rp de persoana. Templul este Budist, inconjurat de dealuri/munti verzi. Sunt un fel de grote la baza stancilor unde se afla statuia lui Buddha in pozitie culcata. Cu ocazia asta am facut si ceva miscare, prin urcarea treptelor pana la templu. 

Apoi, oprim la o gradina de mirodenii. Foarte interesant sa vezi din ce plante provin anumite prafuri si mai ales ce creme pot sa rezulte din fructele plantelor. Am vazut arbori de cacao si cafea, cuisoare, ananas rosu si multe altele. Am beneficiat si de un masaj aiurvedic. Au un magazin de produse cosmetice la iesire, prin care incerca si ei sa stoarca clientii. Preturile sunt mari, dar si produsele tentante. Trebuie sa poti spune nu la ce ofera ei dar si sa iei ceva ce nu poti gasi la noi. Oricum, interesant locul. 

Timpul ramas l-am petrecut in Anuradhapura – orasul sacru din Sri Lanka. Inainte de toate ne-am cazat, la un fel de pensiune/hotel pe malul unui mic lac, unde am si tocmit cina traditionala la gazda noastra si apoi am plecat in site-ul istoric al localitatii.

Orasul acum este in patrimoniul UNESCO. Este unul din cele mai vechi orase locuite din lume, fara intrerupere si una din cele 8 site-uri inscrise in UNESCO din Sri Lanka. Noi eram la a 3-a din ele. Prima a fost fortul din Gale, a doua a fost Templul Dintelui din Kandy. A patra urma sa fie Polonnaruwa, a 5-a Dambulla si 6-a Sigiriya. Ultimile doua sunt: inaltimile centrale din Sri Lanka si o padure undeva in sud: Sinharaja.

Orasul, incepand cu sec III d.Hr. devine capitala tarii, fiind unul din cele mai dezvoltate orase ale lumii antice.

Aveam pe lista templul Sri Maha Bodhi Temple unde este un copac Bodhi – smochin, plantat in anul 245 i.Hr. Se zice ca Buddha a fost “iluminat” acum 2500 de ani in fata unui copac Bodhi in India si acest copac este vlastar din Copacului Iluminării al lui Buddha. Este venerat de budisti din intreaga lume. 

Pe jos, de la acest templu, am mers la The Ruwanwelisaya Stupa. Este unul din cele mai inalte monumente din lume, 103 m inaltime si circumferinta de 290 m. Stupa este o cladire religioasa budista care contine relicve si este loc de rugaciune si meditatie. La ora cand am ajuns era liniste si pace. Apoi am auzit primele tobe si o multime de oameni sub un fel de esarfa, cam 1 m latime si lung zeci sau chiar sute de metri, care veneau la rugaciune. Inconjurau stupa si apoi prindeau acea esarfa in jurul stupei. Apoi a venit a doua multime de oameni, si tot asa pana locul era plin de multimi de oameni. Am inteles ca in acel weekend era rezervat pentru rugaciune pentru localitatiile din jurul orasului. La un moment dat era o masa de oameni in alb (culoarea lor de sarbatoare religioasa) si doar doua persoane in rosu/portocaliu: eu si Roxana. De fapt in portocaliu mai erau calugarii lor. Sper ca nu am creat confuzie pe acolo! A fost interesanta starea de spirit din jurul stupei. 

Partea orasului vechi, cea arhologica este supusa unei taxe pentru fiecare turist: 25$ pe bucata turist. Am fost putin revoltati. Dar fiind cu ghid si masina, am putut sa facem turul ruinelor fara sa avem vreo problema. Oricum, nu merita acele ruine taxa de vizitare. Local are multe atractii istorice, una care merita mentionata fiind “The Jetavanaramaya stupa” localizata in ruinele unei manastiri din orasul sacru vechi. Se pare ca inaltimea originala era peste 100 m dar azi are doar 70 m. La momentul constructiei a fost a 3-a din lume la inaltime – dupa piramidele egiptene. 

Dupa cum se poate trage concluzia, este un loc plin de istorie si de vestigii, merita vizitat iar pentru pasionatii de istorie cred ca este un loc interesant. Cel mai mult ne-au impresionat pelerinii, aici poti vedea budisti din lumea larga. Plus ai lor credinciosi care in ziua respectiva au oferit un ritual de neuitat. 

Urmeaza Polonnaruwa…

This entry was posted in Asia, Concediu, Sri Lanka and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sri Lanka – Orasul Sacru: Anuradhapura

  1. Pingback: Sri Lanka: Excursie Balene si River Safari | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *