Sri Lanka, mirajul balenelor sau fata morgana?!

continuare de aici

Prima zi a fost si una “grea”. Treziti la 5:30 ca sa plecam la 6:00 spre port. Diferenta de fus orar era de 3.5 ore intre noi si eu. Adica ne-am trezit la ora 2:00, ora Romaniei. Este prima data cand avem diferenta de fus orar cu jumatati de masura.

La 6:45 eram imbarcati la “VIP”, adica intr-o barcuta de vreo 50 de persoane si care VIP erau la etaj. Dar tot ca in autobuz am stat. Macar am avut scaunul nostru. Si am mers vreo 2 ore si ceva sa ajungem in larg. Apoi sa vedeti, din cauza valurilor destul de mari, cum au inceput sa faca cei mai multi ca balenele, dar nu scoteau ceva prin spate si doar pe gura. Adunau organizatorii pungile ca pempersi de bebelusi. Entuziasmul grupului, dupa vreo doua ore era la 0 (zero). Nu am vazut demult asa oameni chinuiti pe banii lor. Si cand credeam ca vom pleca, sau speram sa ne intoarcem pana nu facem si noi ca balena, sa vezi minune, am inceput sa vedem “gheizere” de balena. La prima am vazut 2 vertebre si un gheizer. Apoi iarasi la vanat…. si a aparut si a doua, un pic mai dornica de expunere. Dar numai un pic. Si cand sa plecam spre tarm, a iesit a 3 de toata frumuseata! I-am vazut si coada. Si apoi inapoi la tarm, peste valuri… Drum lung, aproape 5 ore pe scaun, dupa o zi de avion, cam ne-binevenit. Dar na, unde mai fug eu dupa balene? Unde mai vad eu grupuri intregi de turisti – balena? 

Mult mai pitoresc a fost portul. Erau multe vase care intre timp se intoarse de la pescuit, multi lucrau la plase pentru ziua urmatoare, altii incarcau bucatile de peste in camioane. A fost mai interesant intr-un timp mai scurt in comparatie cu vizitarea balenelor.

La intoarcere am oprit la o ferma de testoase – Sea Turtle Hatchery. Interesant prin prisma ghidului si a felului de a fi al testoasei. Aveau si sectiunea de crescatorie unde au plantat oua in nisip. In ferma erau testoate din mai multe specii, dar multe salvate din plasele de pescari sau cu anumite probleme. Dar ce mai conta, eram pe uscat, ne puteam plimba in voie, am avut si un ghid dedicat, asa ca a fost un moment binevenit. Am vazut si locurile unde veneau vaporasele cu peste si de unde erau preluate de sute de tuk-tukuri pentru cei dornici de peste proaspat. Am fost impresionati de modul de curatare si transare al celor care livrau pestele. Iti alegeai pestele si apoi ti-l pregatea numai bun de pus in tigaiei. Am luat si noi peste pentru a ne gati gazda pentru cina.  

Pana la urma ne-am ales cu un pranz traditional oferit de gazdele noastre. 

Apoi restul zilei a fost: somn de amiaza, plimbare prin sat/padure si plaja cu cina. Deja simteam concediul cum ne patrunde. 

va urma…

Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Pingback: Sri Lanka – Safari boat. Insula de scortisoara | Mihai Popa's Blog

  2. Pingback: Intalnirea cu Sri Lanka | Mihai Popa's Blog

  3. Pingback: Zbor Bucuresti – Sri Lanka (video) | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.