Sfaturi de calatorie – Lista dinainte de plecare

Intotdeauna, inainte sa plec intr-o calatorie am o lista deschisa pe care o completez de cand cumpar biletele de avion si pana in ziua in care imi fac bagajul. O sa scriu eu si ce contine lista asta, raportat la ce pun in bagaj, dar inainte de toate este recomandat sa se verifice urmatoarele lucruri:

  1. Valabilitatea pasaportului, pentru destinatii in care se solicita pasaport. Acum 2 ani era sa ramana acasa cea mica, pentru ca pasaportul ei era expirat de o luna. Am avut noroc ca am mai avut 2 zile pana la decolare si am facut unul temporar. Noroc ca ne-am incadrat asa, ghinion ca relativ repede a trebuit sa facem unul nou si am platit din nou. 
  2. De facut rezervari pentru concediile care se fac in plin sezon. Cel putin pentru primele 2-3 zile, daca cumva se face un circuit. Sunt si atractii turistice la care trebuie sa faci rezervare in avans. In Spania, la Alhambra nu am putut sa intram pt ca trebuia rezervat bilet in avans. Nu am stiut, de asta este recomandat sa se faca o cercetare inainte. 
  3. De sunat la Banca care a emis cardul de credit si de anuntat in ce tara se pleaca. Sunt banci care au blocat cardurile in anumite tari. De exemplu, nu am putut plati un bilet de avion via internet in Sri Lanka. Dupa ce am sunat la banca si a verificat, a deblocat plata in tara respectiva. Poate se poate debloca si din tara respectiva, dar costurile sunt mult mai mari. De notat, cu aceasta ocazie si numerele de telefon ale bancii. E vorba de numerele de urgenta.
  4. Asigurarea de sanatate. Verificati daca compania la care faceti asigurari are corespondenta in tara care urmeaza sa fie vizitata. Din experienta, Allianz are cea mai buna acoperire. Sunt sigur ca mai sunt si altele, dar atentie, sunt companii care nu au acoperire si atunci poti sa arunci acea asigurare. In Croatia, cu ceva anii in urma,  am achitat o interventie pentru ca nu aveau parteniat cu firma cu care am facut asigurarea. Prinde orbu’ scoatei ochii!
  5. De facut copii la toate actele cu care calatoriti. Sfatul este sa umblati cu copiile actelor si sa lasati actele in camera de hotel in seif. In cazul asta, in nefericita situatia de a rataci, pierde, de a fi furat, actele sunt in sigurtanta. 
  6. Unele bilete de tren nu pot fi cumparate din tara in care ajungi. Caz concret in Japonia, unde trebuie sa achizitionezi Pass-ul inainte de a ajunge la ei. Sigur sunt si alte destinatii cu aceeasi politica. De verificat.
  7. Daca inchiriati masina, verificati ce acte aveti nevoie. Suplimentar verificati si descoperitul de pe cardul de credit. Cititi cu atentie conditiile. In Italia mi-au blocat 2500 euro ca asigurare. Aveam full casco la RentalCars, dar ei mi-au retinut banii si daca era vreo problema ramaneau la ei, si RentalCars imi returna banii. Fac asta pentru ca daca nu ai aceasta suma ca descoperit, atunci esti obligat sa inchei asigurare la ei. Si este dubla decat cea cumparata in avans. 
  8. Daca folositi roaming, verificati inainte de plecare tarifele cu tara in care se calatoreste. Daca este cazul, sa se achizitioneze un pachet de roaming cu trafic inclus. Nu am stiu asta, iar in Serbia am platit pe traficul de internet 8.75 euro/MB. Am folosit Google Map si aia a fost. Atentie la neatentie.
  9. Luati un ghid (electronic) cu voi. Eu folosesc doua aplicatii pe telefon: Maps.Me si CityMaps2Go. Ambele ofera harti gratis cu tari si orase. M-am descurcat de minune cu ele. Sigur sunt si altele, dar astea le folosesc eu.
  10. Luati ceva medicamente. Cele de care stiti ca aveti nevoie si cele recomandate pentru tara respectiva. Multe informatii utile le iau de pe site-ul MAE.ro. Caut tara si citesc ce este nevoie. Scrie ce boli pot sa fie acolo si ce se recomanda ca vaccin sau medicamente. 
  11. Eu am ajuns sa trimit cu cateva zile in avans, mail la ambasada Romaniei in tarile in care urmeaza sa ma deplasez. Nu vorbesc aici de Europa. Furnizez si numarul meu de telefon. Daca Doamne fereste se intampla ceva sa pot sa fiu instiintat si sa stie si ei ca sunt cetateni romani in zona. 
  12. Am mai citit de o recomandare pe care nu am practicat-o pana acum, dar cred ca ajuta. De intocmit o lista cu electronicele pe care le detii la tine, o poza cu seria si numarul acestora, in caz de neplaceri, sa poti face dovada la politie sau la compania de asigurari despre obiectele detinute. 
  13. Ultima, de care tot asa am citit. Sunt aeroporturi care solicita ca dispozitivele electronice sa poate fi puse in functiune, adica sa poti face dovada ca au baterie. Unii vamesi, presupun ca in loc de baterii se pot transporta te miri ce materiale periculoase. Incarca jucariile in avans, asta ca sa nu ramai fara dispozitiv.

Cam atat, cu lista din avans. Utila? Sper ca da!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.