Minivacanta – Manastiri Moldova (1)

Spargem gheata pentru cel putin doua persoane care nu fost niciodata la manastirile din Moldova: Maia si mama. Imbarcam bunicaraia, visina de pe tort – Maia – si plecam pentru cateva zile sa vedem manastirile din Moldova.

Ca sa incepem asa cum trebuie, ajungem seara la Piatra Neamt, prin Lacul Rosu si Cheile Bicazului. Aici alegem un hotel cu spa, ca dimineata sa ne incalzim putin la sauna sau jacuzi, dupa drumul obositor pentru unii din noi. Si daca tot suntem in Piatra Neamt, no musai o plimbare cu Telegondola pe a lor munte Cozia. Ca fapt divers, am fost acolo la lansarea acestei gondole, precum si a partiei de ski. O nebunie la acea vreme pentru oras. Din pacate, la ani de zile de atunci, sus pe Cozia este cam lovit de vreme ce a fost odata aranjat si altele nefinalizate inca de atunci. Au murit fondurile, planurile si ideile odata cu decaderea fostului primar… din pacate!

Prima zi:

Prima manastire pe lista noastra este Manastirea Varatec, manastire de maici situata la 12 km de Piatra Neamt. Este cea mai mare manastire de maici din Romania. Are peste 400 de maici. In imediata apropiere este Manastirea Agapia, a doua vizitata de noi. Este tot manastire de maici, si este a doua ca marime din Romania avand 300-400 de maici. Se afla la 9 km de Targu Neamt.

Dupa Agapia, ajungem in Targu Neamt. Aici avem de bifat doua obiective: casa Memoriala “Ion Creanga” + parcul tematic cu povestile lui Creanga si cel de-al doilea obiectiv este cetatea Neamtului. Cetatea este restaurata intre anii 2007-2009 cu fonduri externe. Mare lucru sa vezi ca mai merg bani si in intretinerea obiectivelor istorice.

Ok, daca am vazut cetatea Neamtului am zis ca este frumos sa vedem si Manastirea Neamtului. Aici ne-am dorit sa vedem rezervatia de zimbri si schitul Vovidenia, dar ploaia a fost impotriva noastra. La intrare in curtea Manastii, ploaia s-a oprit si am reusit un tur de manastire “pe uscat”! Manastirea Neamt este manastire de calugari. Este cel mai vechi si mai mare asezamant din Modova. Biserica din incinta a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare.  Incheiem prima zi cu cina si cazarea la pensiunea Carol din satul Oglinzi. Recomand locul cu caldura. Este a doua oara pt noi cand ne cazam aici. 

A doua zi:

Dupa micul dejun, pornim ziua cu manastirea Rasca. Este manastire de calugari, situata la 15 km de Falticeni. Este una din manastirile medievale pictate in exterior din nordul Moldovei. Continuam lista, si ajungem la Manastirea Humorului. Aici deja se simtea iz de comert. Pana la intrare era un targ permanent de articole traditionale. Oricum, este una din cele mai frumoase manastiri.  Asta din punctul meu de vedere. Manastirea este construita in anul 1530. A fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1993 alaturi de alte 7 manastiri din nordul Moldovei: Arbore, Patrauti, Moldovita, Probota, “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevita si Voronet in grupul biserici pictate din nordul Moldovei.

Atmosfera a fost una foarte placuta. Soarele era cald, asa ne-am petrecut ceva timp si pe banca. Unii la soare altii la umbra. Aici o gasim si pe matusa Smaranda, care croseta ciorapi de lana. Era din alta poveste! 

La o aruncatura de bat, adica la 4 km de Gura Humorului, oprim la Manastirea Voronet. Cica este supranumita “Capela Sixtina a Estului”. Constitutie una din cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. A fost ridicata in 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani. Frumoasa curte, atmosfera linistita, sedere placuta pe bancile din curte. Urmeaza un binemeritat pranz, tot in Voronet, la Hanul Domnesc. Mancare a fost foarte buna, servirea de calitate pe o terasa cu view asupra Voronetului. 

Ne intoarcem in Suceava, sau mai bine spus, trecem prin Suceava spre Manastirea Dragomirna. Era spre sfarsitul zilei, lumea deja se imprastiase, parca era manastirea noastra. Nici gazde nu am intalnit. Am avut prilejul sa vizitam inclusiv zidurile de protectia a manastirii fara sa fim deranjati de cineva. Manastirea este construita la inceputul anilor 1600.

Ultima manastire a zilei a fost Sfantul Ioan cel Nou din Suceava. Manastirea este in patrimoniul UNESCO. Este construita in 1514-1522. Este în prezent reședință a arhiepiscopilor Sucevei și Rădăuților (din 1991). 

Fiind in Suceava, era inclusa si Cetatea de scaun a Sucevei. Cetatea a fost o ruina, nu s-a mai pastrat nimic din ce a fost, dar incepand cu 2004, au inceput lucrari de refacere si reconstructie a cetatii. La momentul prezent merita sa fie vizitata, este frumos amenajata si organizata. Langa cetatea de Scaun a Sucevei s-a dezvoltat o zona de restaurante si terase, iar cum vremea era frumoasa si calda, cina a fost pe terasa unui restaurant chiar de langa intrarea in cetate. Cam asta a fost ziua a doua

Ziua a treia incepe in forta cu Biserica Arbore. Am fost singurii vizitatori la ora aia a dimineatii, asa ca am avut parte de ghid privat. La sfarsit doamna ghid a tinut sa faca parte din poza de grup. Noroc ca fotograful Maia a fost pe pozitie. Biserica “Taierea Capului Sf Ioan Botezatorul” din Arbore este o biserica ortodoxa construita in 1502. Este in renovare. Oricum se remarca prin pictura exterioara. Este inscrisa in patrimoniul UNESCO. La iesire am avut parte de un overview din turnul clopotnitei.

Urmeaza altileria grea, adica Manastirea Putna. Asta pentru ca este considerata una din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice din Romania. A fost supranumita “Ierusalimul Neamului Romanesc” (Mihai Eminescu). Ctitor este Stefan cel Mare, inceputa in 1466 si terminata in 1469. In curtea Manastirii este si un Muzeu care merita vizitat. Singura cladire ramasa din vremea lui Stefan este Turnul Tezaurului. Fiindca am ajuns cand s-a cam imprastia lumea, am avut timp sa contemplam locul linistiti. Unii din noi am luat la pas tot ce ne-a putut oferi manastirea, ceilalti s-au odihnit la umbra, pe banca. 

Tot la Putna am ajuns si la Chilia lui Daniil Sihastru. Pustnicul Daniil a proorocit lui Stefan ca va deveni domnitor al Moldovei, cand in 1451 l-a vizitat Stefan, dupa moartea tatalui sau Bogdan al II-lea. S-a intamplat dupa 6 ani de la prorocire. Tot la indemnul acestuia, Stefan construieste Manastirea Putna. Dupa sfintitea Manastirii Putna, Daniil se retrage la Voronet. Aici il viziteaza din nou Stefan, dupa infrangerea de la Razboieni, cerandu-i sfatul. Il sfatuieste sa continue lupta, prevazandu-i ca va birui, ceea ce s-a si intamplat. In amintirea victoriei, domnitorul construieste in 1488 Manastirea Voronet. 

De la Putna, punctul maxim al excursiei noastra, incepe “coborarea” spre casa. De la Marginea, o luam spre dreapta, pe valea raului Sucevita. Prima oprire pe vale, unde altundeva decat la Manastirea Sucevita. Este atestata la 1582. Deja se simtea cumva o oboseala. Dar manastirea este una foarte frumoasa, cu o curte plina de flori. Pictura este una vie si manastirea arata mult mai bine decat altele, mai lovite de vreme. Vremea a fost una deosebita, si soarele incalzea placut. 

In Sucevita, ne-a prins ora pranzului. Am fi dorit sa mancam undeva langa Manastire, dar multe restaurante erau pregatite de nunta. La iesirea din localitatea spre Sucevita, am mancat la Sofia Hotel, intr-un cadru natural deosebit. Masa era pe o terasa construita peste rau, astfel incat caldura zilei era domolita de racoarea apei. Restaurantul a fost o surpriza placuta cu mancare foarte buna. 

Si cu Manastirea Moldovita incheiem periplu nostru in Moldova. Biserica pictata este in patrimoniu UNESCO. Nu am reusit sa le bifam pe toate, nici nu a fost asta ideea, dar am dorit sa vedem o parte din cele mai importante. Am reusit sa vizitam 6 din cele 8 din patrimoniul UNESCO. Nu am ajuns la Patrauti si Probota. Poate data viitoare. 

Ultima cazare a fost la Fantanele, in pasul Bargaului, la Castelul Dracula, dar despre asta in postul urmator. Continuare aici…

Concluzia minivacantei: locuri minunate, locuri pline de istorie, locuri cu multa pace, deosebite mai ales cand este formata din 3 generatii! Toate din aceeasi familie. 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: Minivacanta – Pasul Tihuta & Colibita (2) | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.