La mare in Grecia (again!)

Dupa destul de multe dezbateri, legate de care mare sa ne balacim anul acesta, am hotarat sa revenim in Grecia. Singurul impediment, drumul care este si foarte lung si pe deasupra nu stiam cum va suporta Maia. Dar asa cum ne asteptam, Maia a fost super de comitet si a rezistat super la drum.

Mai jos ceva detalii tehnice legate de drum (prin Serbia si Macedonia):

Legat de drum, am operat o schimbare si am decis sa calatorim prin Serbia, Macedonia si sa nu mai vedem mutre de bulgari. Asa ca am cercetat 2-3 bloguri cu cei care au ales aceeasi varianta si am purces la drum. La dus am mers prin Timisoara, iesirea pe la Moravita. Apoi cam o ora pana la autostrada in Serbia. Am trecut Dunarea pe la Smederevo, si dupa 460 de km parcursi de acasa si dupa 7 ore de condus am intrat pe autostrada sarba. Am avut parte de 225 de km de autostrada la ei. Dupa Nis mai sunt inca 70 de km de autostrada si apoi… se termina. Deci, dupa 685 km parcursi in total, iesim de pe autostrada lor si urmeaza ~100 de km drum judetean, dar foarte important nu prin sate! Inainte de iesirea din Serbia se lucreaza la inca o bucata de autostrada, dar mai este de lucru pana sa fie data in folosinta. Vama am trecut-o in 10 minute. Pana la vama cu Macedonia am parcurs 780 km.

La macedoneni se intra direct pe autostrada. Se merge 130 de km de autostrada, se trec niste munti, este frumos, dar din pacate sunt cateva portiuni de asfalt pe autostrada lor care cam lasa de dorit. Nu sunt gauri dar este asfalt destul de uzat. Dupa ce am parcurs in total 910 km, se intra pe drum judetean, dar si aici este vorba de drum care nu trece prin sate. Inainte de iesirea din tara mai sunt 20 km de autostrada (intre km 940 si 960), apoi vama. Aici greci imediat s-au miscat si am trecut destul de repede. In Grecia nu este autostada propriuzisa, dar este drum expres si am mers fara nici o problema cu 130 km/ora. Dupa aproape 1100 km si 15 ore de parcurs eram in Halkidiki.

La intoarcere plecam la ora 12. Pina la vama cu Macedonia sunt 140 km, unde ajungem cam intr-o ora si jumatate. Aici stam 45 de minute, ca de, erau multi care treceau vama. La totalul de 315 km suntem in vama cu sarbii, unde merge ceva mai repede. In rest la fel la ca dus, dar dupa ce am iesit de pe autostrada sarba la Smederevo, ne hotaram sa intram in tara prin Naidas. Parca timpul a ramas in loc, in acea vama. Am impresia ca intru pe o mosie privata a vamesilor. Toate masinile erau controlate, oameni erau coborati din masina, se statea cate 15-20 de minute de masina! Cand am ajuns noi, au vazut ca suntem turisti si nu mici comercianti de vama si am trecut ceva mai repede. Drumul pana la Oravita este in refacere si din acest motiv am ajuns la Oravita fara un capac de roata. Apoi pana la Resita este acceptabil, drumul, doar ca semnele de pe margine aratau o directie si navigatorul cu 180 grade alta directie. De doua ori am coborat sa intreb lumea! Dupa Resita drumul este bun, multe curbe, dar liber de trafic. La intoarcere am facut cu o ora mai putin, chiar daca am stat in vama ceva mai mult.

Ca si costuri: Autostrada la sarbi, sunt 2 puncte de plata, una la Nis si una dupa cei 70 de km de la Nis in sud. Am platit cu cardul si a mers super repede. Preturile in euro sunt cam de 5 si 3 euro pentru cele doua. Nu stiu exact fiindca am platit cu cardul dar pe acolo. La macedoneni, sunt 3 puncte de plata, pentru fiecare cate un  euro. Am avut marunt de acasa. La una din ale am primit 50 de bani de-ai lor, rest. Motorina am luat si la dus si la intors din Macedonia. Ca pret este 1.2 euro, adica mai ieftina ca la noi. In rest nu sunt alte taxe de trecere/vama/bisnita samd.

Una peste alta, de acum incolo, pina nu va fi autostrada 100% la bulgari, aceasta ruta este lipsita de orice stres + ca mai vezi cum arata autostrada unora!

Alte posturi din aceeasi categorie:

Grecia

 

This entry was posted in Concediu, Grecia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *