Alsacia: Strasbourg si Colmar – la pachet

strasbourgStrasbourg e Strasbourg, unde mintile luminate ale Europei impart dreptate in stanga si in dreapta. Si a fost la doar 60 km departare de unde eram cazati la Freiburg. Adica era si pacat sa nu dam o tura!

In 2003, vedeam orasul pentru prima data, singur. In 2007 il vedeam in doi. Acum, a treia oara eram toti trei. Cred ca datile urmatoare doar sa fiu fecioara Maria mai schimb ceva la numarul membrilor.

Ceea ce am facut nou de data asta, in afara ca am fost in trei, a fost plimbarea cu bateau-ul. Asta sa vedem Parlamentul si Curtea Dreptului Omului de pe apa, pornind din centru; asta ca sa nu mai batem orasul cu masina sau tramvaiul. Frumoasa si relaxanta plimbare. Am trecut si prin ecluza in orasul vechi. De doua ori! Am luat la pas orasul vechi, poze cu domul – catedrala Notre Dame si plimbarea cu barca. Standard si tipic.

Nu stiu cat isi va aminti Maia despre plimbarea asta, dar inca stie ca a fost in Franta.

Dar Strasbourg fara Colmar nu se poate. Oricat as vizita Colmarul nu ma satur. Este, de departe, unul din cele mai pitoresti localitati vizitate de mine.

In Colmar a fost nascut Auguste Batholdi, scuptorul cunoscut pentru Statuia Libertatii din New York. Replica de la Paris am vazut-o, acum este una si la intrare in Colmar, “plantata” la comemorarea sa la 100 de ani de la deces. Am bifat-o si pe asta. Mai ramane doar aia din New York. (pis ov cheic).

Aici am fost iarasi loviti de inspiratie. Noi am (re)luat la pas orasul vechi si Maia pe trotineta. Asa se deplasa repede si usor si toate s-au rezolvat ca prin minune. Si aici am avut parte de barcuta. Chiar barcuta, ca la unele poduri eram aproape pe burta sa putem trece. Merita din plin plimbarea cu barcuta. Cred ca am fost cel mai fotografiati de pe unde am mai umblat, asta pentru ca oraselul este extrem de pitoresc, barca merge foarte incet iar pe poduri erau turisti ca aia la finala de Champions League pe marginea terenului. Eram fotati din toate unghiurile.

Vreun regret dupa ziua de azi? Da, dar acum e tardiv. Asa e cand mergi cu pusca la vanatoare fara destule gloante. Am fost de 3 ori in zona, dar abia la saptamani departare dupa ultima vizita am aflat ca trebuie inclus in traseul de vizitare si localitatea Selestat. Acum asta este, trebuie sa merg si a 4-a oara sa inclus si Selestat in planul nostru.  Mai sunt localitati pitoresti in Alsacia care chiar merita aprofundate. Chiar si zona este de “batut”. Si de gustat vinurile locale. Mai multe detalii, acum ma dau si eu destept si le scriu, se gasesc la siteul zonei Alsaciei Turist – Alsace.

This entry was posted in Concediu, Franta. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *