Excursii cu avionul – bagaj pierdut!

untitledMa gandeam sa impartasesc si momente care nu sunt tocmai placute, dar sunt inerente cand schimbi modalitatea de deplasare. Mai nou masina zace in parcare si noi umblam dupa low cost sau oferte de neratat la companiile premium.

Zici: iau un “deal” bun, ma aleg cu biletul si in cateva ore sunt la destinatie. Plus Minus. Ultimile dati a fost destul de bine. Mai putin intarzierile inerente de 1-2 ore, atat cu Wizz-ul cu plecare in Germania cat si cu Taromul din Grecia. Dar per ansamblu, rapid, comod si odata obisnuit, fara stres.

Pana odata. Si la noi aceasta figura s-a repetat zilele trecute. Am ajuns dupa 1.5 ore din Italia in Romanica pe Otopeni. Primi am fost la banda, nici nu pornise. Si apoi dupa ce au aparut bagajele pe banda … al nostru nu era. Dupa o ora erau toti calatorii plecati, venise alt zbor dar noi tot acolo si bagajul tot lipsa. Cu putin autocontrol situatia este gestionabila. Te intrepti catre informatii si cauti solutii. Din pacate cei de la Wizz, sau cei respunzatori de bagajele pierdute erau de negasit. Noroc cu un echipaj Wizz care tocmai venise si ne-a ajutat cu un alt numar de telefon de la cei care se ocupa de situatiile respective. Am vorbit la telefon si cam dupa 2 ore de la sosire ni se completa formularul de bagaj pierdut.  Oricum eram hotarat sa nu plec, pana nu se raportez situatia. Au verificat si nu era in Otopeni. Asa ca … mergeti acasa si sunati maine la numarul pe care il aveti pe document si va spunem unde este. Si gata, am plecat la Sibiu.

Urmeaza tot felul de ganduri. Daca nu faceam asa si faceam altcumva etc…

Un gand mai stresant era ca laptopul de servici era in bagajul de cala (prima data ever), chitantele de la cumparaturi erau in plasele cu cumparaturi in bagajul de cala si geamantanul dotat cu incuietoare si cu cifru nu a fost folosit in aeroportul din Italia, ca de, nu trebuie, sau doar ca am fost ametit si am uitat!

De ce am ales sa scriu despre asta? Doar ca sa impartasesc cateva din lectiile invatate dupa aceasta a doua experienta. Prima a fost acum 13 ani in Cadana, dar era cu 2 schimburi. Acum a fost direct si doar 1.5 ore ca durata. Acum ca totul s-a rezolvat ne si amuzam. Intr-un sat in Italia am intalnit doua frantuzoaice in circuit, si ele plecau mai departe si de cateva zile sunau sa isi recupereze bagajul si replicau vehement la telefon ca nu mai cumpara nici o haina ca au deja in bagajul pe care il ratacise compania. Spre deosebire de ele noi terminasem vacanta!

Sunt situatii inerente care se intampla; cica undeva intre 7-30 bagaje /1000! Nu e chiar asa putin, zic. Si se intampla zilnic.

Deci, ca sfaturi, daca ajungeti fara bagaj la aterizare:

  • nu plecat din aeroport pana nu vorbiti cu cei care se ocupa de asta si aveti documentele semnate de ei. Asa stiti ca cineva oficial se ocupa de asta. Asta cand timpul permite si nu asteapta cineva dupa tine. Dar si asa, pui in balanta, ce este mai important, bagajul sau ajunsul acasa/destinatie. Poti alege sa ajungi putin mai tarziu, mai ales ca transferuri exista!baggage
  • pastrati ca pe ochii din cap partea din bilet cu cuponul de la bagajul de cala. Eram extrem de neatent pana acum si de cateva ori l-am aruncam imediat ce coboram din avion, in terminal. Faceti o poza la cuponul respectiv imediat ce faceti check-in-ul. Asa macar aveti numarul in “cloud”. De data asta am avut noroc ca era prin rucsac si nu m-am impiedicat de el sa il arunc inainte.
  • in bagajul de umar, sau cel din avion, pastrati toate electronicele si deviceurile care le aveti. Pe cat posibil. Daca se pierde bagajul de cala, risti sa ramai fara ele. Daca citesti pe net, ti se face piele de gaina cate bagaje au fost pierdute si nerecuperate. Si unele cu obiecte de valoare. Eu am lasat laptopul in bagajul de cala, si sincer sa fiu, am avut ceva emotii. Doar cand sa urcam in avion am realizat, dar optimismul meu…
  • nu depozitati banii in bagajul de cala. Cel putin pana la destinatie. Apoi ii distribuiti pe unde doriti.
  • Daca faceti cumparaturi, si doamne fereste, se rataceste bagajul, pastrati chitantele in bagajul de mana. Asa puteti demonstra valoare din bagaje. Astfel primesti cel mult 20 euro/kg. la 15 kg, de ex, jumatate este valoarea valizei goala, restul ….
  • Foarte util este un card, eticheta sau ce doriti, cu numele proprietarului, telefonul si adresa, atasat bine la valiza. Am avut si a fost semn distinct pentru cel care a completat documentul.
  • Pana acum am ales sa mergem cu un bagaj de cala si linistiti in avion. Pretul la Wizz este de exemplu de 110 lei per valiza la un transport la cala <23 kg. Un bagaj de mana, jumatate dimensiune, costa 62 lei, deci cu doua este sensibil egal. Adica vreau sa spun sa este o varianta viabila sa mergi si cu 2 mai mici. Atentie doar la dimensiuni, se verifica in aeroport si daca nu se incadreaza te taxeaza rau, dar cel putin e cu tine, daca este putina atentie.

Noi am aflat in 24 de ore unde este, apoi in 24 a venit cu alt zbor, si apoi in 48 de ore firma de curierat la livrat acasa.

Este bine cand totul se termina cu bine, dar din pacate nu intotdeauna este asa si ma gandesc ca se pot lua masuri de diminuarea pierderilor! Zboruri usoare si fara stres, tuturor!

Baggage Arrivals - Lone suitcase, woman crying 'Oh Darling! It's been so long...'

Baggage Arrivals – Lone suitcase, woman crying ‘Oh Darling! It’s been so long…’

This entry was posted in Diverse and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *