Tarile Baltice (3)

 

Una din revelatiile placute ale concediului au fost tarile baltice. Chiar daca nu au autostrazi, drumurile expres sunt exact ceea ce iti doresti, ocolesc localitatile, drumurile fiind extrem de drepte si de relaxante. Am reusit sa ne facem o idee din ceea ce inseamna aceste tari, dar am lansat promisiunea ca o sa revenim, special in aceste tari, sa le cunoastem pe indelete.

Surpriza cea mai placuta, a fost cresterea zilei pe masura ce urcam spre nord. Daca la Vilnius la ora 10 era noapte, la Tallinn s-a innoptat dupa ora 11. Ne-a avantajat acest lucru ca ne-a permis sa vedem “pe lumina” capitatele acestor tari, unde ne-am cazat cate o noapte in fiecare din ele.
Ca itinerar , dupa Varsovia, urmatoarea destinatie a fost capitala Lituaniei, Vilnius, unde am si innoptat. Am vizitat orasul vechi, inscris in patrimoniul Unesco, un oras frumos si relaxant.
Am plecat apoi spre Riga via castelul Trakai situat in Parcul National Trakai, zona de agrement aflata la 28 km de Vilnius. Aici vin cei din capitala sa se relaxeze. Toata zona este destinata relaxarii si petrecerii timpului liber. Vremea a tinut cu noi, astfel incat pozele au iesit asa cum ne doream. Am petrecut cateva ore pe malul lacului unde am si servit traditionalele placinte kinibar.

Pina la Riga ne-am abatut la castelul Rundale la care am ajuns dupa ora inchiderii, 18, dar pe care l-am putut admira in lumina amurgului.

Imediat dupa ora 20 eram cazati, iar fiindca soare era inca pe cer, am reusit sa vizitam centrul istoric inca in plina zi. Intunericul s-a lasat dupa ora 11. Riga a fost cea mai animata capitala vizitata in acest sejur. Este si cel mai mare oras din Tarile Baltice. Centrul istoric, inscris in patrimoniul Unesco, are mai multe piete, in care se canta muzica live, era plin de terase, lume animata si multa veselie. Era o piata in care terasele erau dotate cu ring de dans. Cum soarele a asfintit dupa ora 10, cheful de distractie tinea pina la miezul noptii. A doua zi dimineata, dupa un mic dejun local, am continuat vizitarea orasului, incepand cu piata agroalimentara a orasului Riga, una din cele mai mari din Europa, dupa cum spun statisticile. Piata este formata din patru hangare imense care inainte de 1930 erau garaje pentru zepeline. Din piata am pornit prin mica Moscova, cartier din Riga care este populata de rusi. Aici este si o replica a cladirii State Empire Building.
Fiindca viata Lituaniei este caracterizata de viata rurala, am pornit pe A2 sa vizitam parcul si castelul de la Turaida. Chiar daca altitudinea este in jur de 10 – 20 m deasupra nivelului marii, zone intinse din Lituania sunt acoperite de conifere. Aerul este deosebit de curat. Langa Turaida am vazut si o pista de bob, care se foloseste iarna. Au terenuri de golf, care sunt la doar 50 km de Riga.
La Turaida am vizitat castelul.
Temperatura a fost optima de plimbari: 22 grade, cer super albastru cu nori albi si pufosi.

Drumul de la Turaida la Tallinn a fost pe malul marii Baltice. Am facut 3 pauze la mare. Padurea se intinde pina la mare asa ca fiecare acces la apa este prin padure. Sunt parcari pe drum care au acces la plaje. La Tallinn am ajuns usor, avand parte de aceleasi drumuri rapide, care evita orice sat si pe care se scoate o medie de peste 100 km.

Orasul Tallinn este un fel de Paltinis ceva mai mare, sau cel putin asta a fost sentimentul creat de cei 10 km parcursi pina la hotel. Totul se afla in padure. Casele se afla intre copaci. Neasteptat pentru o capitala. Hotelul unde am fost cazati cred ca era pastrat in memoria comunismului, cel mai jalnic hotel din acest sejur. Inclusiv receptionera imi amintea de filmele copilariei in care comunismul era in floare. Totusi, era situat pe plaja, lucru care ne-a readus sentimentul de vacanta.

Dupa ora 9 eram in oras. Soarele era inca pe cer. Asa ca in 3 ore am vizitat orasul atat pe lumina cat si pe noapte. La ora 23 erau 21 grade. Orasul vechi are doua componente: “orasul de sus”, care este pe un deal, unde locurile de belverede pur si simplu iti taie respiratia. Se vede intreaga cetate, toate turnurile zidurilor vechi, portul si marea. Pe strazile “orasului de jos” era viata de noapte, terasele si muzica. Pietele si strazile orasului erau inguste dar plin de farmec. Terasele erau cu specific: rusesc, cu pirati, cu cavaleri, etc. Lumea era degajata, iar “greieri”, adica cei cu chitare, fluiere si alte instrumente animau atmosfera. Orasul vechi a fost cel mai mare in comparatie cu Vilnius si Riga.

Urmatoarea zi, trezirea in comunism, pardon, in hotel. Micul dejun a fost ok. Restaurantul ne aducea aminte de far west. Am vazut la micul dejun ca o parte din musafiri incepeau ziua cu o halba de bere si apoi ceva d-ale gurii. Oricum, atmosfera de vacanta era predominanta, mai ales ca o parte din pescarusii aveau sediul pe hotel.

Am pornit catre port ca sa nu ratam feribotul. Am ajuns la dana D, unde eram putin pierduti. In statia de taxi am intrebat in engleza despre feribot. Raspunsul “vorbesti romaneste?” a fost cam neasteptat. Era un tanar din Basarabia care rapid mi-a oferit informatiile necesare.

Portul plin de feriboturi pentru mai multe destinatii si vasele de croaziera iti creaza un sentiment de tom degetelul in lumea uriasilor.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. SUPER CONCEDIU!

Leave a Reply

Your email address will not be published.