Tarile Nordice – Finlanda (4)

Periplul nostru prin tarile nordice a inceput cu Finlanda. Imediat dupa ce am acostat la tarm, ne-am dedicat intru-totul vizitarii capitalei Helsinki. Am avut parte de cea mai calduroasa zi a concediului, unde termometru indica la umbra 29 de grade. Poate si caldura a avut efectul ei, dar aici am intalnit cele mai “reusite” reprezentate ale sexului frumos din tarile nordice.

In zona centrala, toate spatiile verzi erau pline de oameni care se bucurau de soare. Pe orice spatiu verde poti sa te intinzi si sa te odihnesti putin. Asta intradevar ne-a ajuta in cursul zilei, unde pe marginea unui lac cred ca am si reusit sa atipim putin. Tramvaiul 8B/T a fost taxiul nostru, deoarece este cel care inconjoara toate zonele de interes turistic. Cel mai frumos a fost portul, unde nu trebuie ratata o portie de animale cu zeci de picioare, care sunt preparate pe loc, si unde oricat ai fi de satul, mirosul imbietator nu te iarta.

De abia dupa ce a venit seara, cu greu ne-am dat plecati din oras, deoarece cazarea noastra era undeva la 15 km de centrul orasului. Am fost cazati la un hotel, unde cred ca se practica ceva sporturi gen golf, intr-o zona foarte linistita. Camera era la parter, iar din camera se iesea pe terasa care era in plin lan de grau.

Oameni erau extrem de politicosi, iar daca eram vazuti cu harta, eram ghidati in limba engleza ce obiective turistice merita vizitate. Nu cred ca este vreun nordic care sa nu vorbeasca engleza.

Dimineata, dupa micul dejun, am pornit inspre nord, deoarece ne astepta o zi lunga.

Din cele peste 187 mii de lacuri din aceasta tara, cred ca am vazut si noi cateva zeci. Pe drum, padurile erau la ele acasa, iar in prima parte a drumului, din cauza padurilor a fost aproape imposibil sa iesim la lacuri. In a doua parte a calatoriei deja am gasit si parcari amenajate unde se putea servi o gustarica pe malul lacului. Greu se vedeau cabane pe lac, din cauza padurilor. Chiar daca altitudinea maxima este de 190 de m, padurile de conifere sunt la ele acasa. Zonele sunt minunate, iar drumul a trecut destul de usor si de repede.

Traseul a fost in jur de 800 de km, de la Helsinki la Kemi, de unde nu mai era decat 100 de km departare de Mos Craciun.

Ne planificasem sa ajungem cat mai aproape de Rovaniemi, ca sa avem o zi intreaga pe care sa o petrecem la Mos Craciun. La Kemi, deja nu se mai intuneca afara. Dupa cum se vede in penultima poza, la 0:30 era amurg afara!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.