Sri Lanka – Prin tara ceaiului

urmare de aici…

Schimbam complet peisajul, relieful, aerosolul si atitudinea. Parasim malul marii si ne indreptam spre munte. Aveam doua lucruri certe in ziua asta: cazarea la Nuwara Eliya (pronuntat “Nurelia”) si imbarcarea la tren in statia Ella. Cu trenul am trecut muntele de la Ella pana la Nuwara Eliya. Pana la Ella, unde aveam biletul de tren la ora 11, am mers pe o vale unde am vizitat Ravana Falls. Deja eram la altitudine, muntele era prezent in jurul nostru. Fiind doar vara la ei, totul este verde. Pe marginea drumului erau fel si fel de tarabe cu tot felul de fructe. Inca nu eram prea dechisi, dar incetul cu incetul, incepand din aceasta zi, am inceput sa gustam cam din fiecare. La Ella, inainte de ne urca in tren, am servit un ceai intr-un cadru super. Zicea insotitorul nostru ca este punctul de unde poti privi una din cele mai frumoase privelisti din Sri Lanka. 

Cu trenul am mers mai bine de 2.5 ore. Era un tren local, rudimentar, dar plin de turisti. Este una din variantele cu care poti vizita tara. Am urcat cu trenul la peste 1900 de m altitudine. Si cat vedeai cu ochii erau doar plantatii de ceai. Am avut parte si de o surpriza. Stand in tren, ne tot dadeam cu parerea despre turisti, cam din ce tara sunt, dupa limbajul lor. Dupa o vreme un tanar, Amit (am aflat ulterior), ne intreaba daca nu suntem din Romania; in plina Sri Lanka, in varf de munte, cineva ne-a recunoscut. Amit era din Israel, dar are mama romanca. Din acest motiv, ne-a aratat si pasaportul lui romanesc. La momentul prezent noi suntem acasa, el a plecat in continuare in India apoi China si prin toamna ajunge in Japonia. Avea nevoie de o excursie dupa 3 ani de armata. Una mai lunga. 

In gara din Nuwara Eliya am fost asteptati de Sarath care apoi ne-a livrat la hotel. Localitatea este ceva similar cu o statiunea de-a noastra de munte. Eram cam la 1800 m altitudine, dar eram in maneca scurta. Aici, o localitate destul de mare, era dotata cu multe localuri, magazine, ceva zone de agrement. Ce nu ne-a placut, a fost cel mai frig din tot concediul. Seara a fost 17 grade. A fost rece, pentru ca veneam din sud de la 30-34 grade. 

Dupa noaptea petrecuta in Nuwara Eliya am pornit spre Kandy. O mare parte din drum, am fost insotiti de plantatiile de ceai. Eram la munte, dar totul era verde. Ceai cat vedeai cu ochii. am vizitat si o fabrica de ceai. Am fost intampinati cu ceai, (ce altceva?) am primit un ghid care ne-a introdus in procesul de obtinere a ceaiului. Apoi am fost livrati la magazinul lor sa nu plecam cu mana goala. Am luat si noi, ca era de la producator, dar preturile sunt mai mari ca in magazine. Cel putin duble. Oricum, aici am vazut chinezi care cumparau cu kilogramele. 

Pentru informatii despre ceai in general si Ceylon Tea in particular, am incercat sa detaliez cate ceva in postarea urmatoare:

Sri Lanka – despre ceai in general si Ceylon Tea in special

Pe drum, de la munte coborand, intreaga vale era presarata cu cascade. Cateva se vedeau din drum, altele erau accesibile prin deplasarea perpedes. Mi-ar fi placut sa fac ceva drumetii. Oricum nu as da niciodata farmecul plantatiilor si zona de munte pe stat in oras. Din pacate asta a urmat, adica doua nopti in Kandy, al doilea oras ca marime din Sri Lanka. Aici aveam niste obiective clare, stabilite prin agentie. A fost si singurul oras in care am stat, asa ca nu am murit. 

Despre Kandy si atractiile sale:

Sri Lanka – Experienta Urbana

Daca am starnit vreo curiozitate sau vreo intrebare, foloseste cu curaj sectiunea comment de mai jos. Pentru instiintarea despre noile postari, nu ezita sa te abonezi la newsletter

[tb_google_map]

 

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Pingback: Sri Lanka – despre ceaiul in general si Ceylon Tea in special | Mihai Popa's Blog

  2. Pingback: Sri Lanka – Experienta Urbana | Mihai Popa's Blog

  3. Pingback: Zbor Bucuresti – Sri Lanka | Mihai Popa's Blog

  4. Pingback: Sri Lanka: Excursie Balene si River Safari (video) | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *