Israel – Pelerini prin Tara Sfanta

Israel – Ierusalim si Betleem (3)

Sa fi fost o intamplare, sa fie destin…. ideea este ca au fost deajuns 3 saptamani sa fim in avionul de Israel alaturi de grupul organizat de Gigi si de agentia de calatorie Mirage. Se spune ca fiecare ajunge in Tara Sfanta cand este momentul potrivit si se pare ca pentru noi acum a fost momentul potrivit.

Tin sa multumesc si pe aceasta cale lui Gigi pentru zilele minunate petrecute impreuna si pentru tot ce a facut pentru noi toti din grupul care am fost.

Calatoria in Tara Sfanta poate fi considerata un fel de 3 in 1. De ce 3 in 1? Pentru ca Israel si teritoriile din jur sunt o destinatie religioasa, apoi este destinatie turistica cu foarte multe atractii si nu in ultimul rand este modul de viata in care convietuiesc sau incearca sa convetuiasca in principal evreii si arabii si cu care iei contact la fata locului. Amestecul de culturi, de religii, de adaptare la un mod de viata impus de pamantul pe care traiesc ofera unui pelerin o lume cu totul si cu totul diferit de ceea in care traim. Am vazut oameni asemanatori in Egipt si Tunisia, dar erau de o religie in majoritate sau erau din acelasi “aluat”, aveau aceeasi cale in lumea asta, dar aici in Israel si in Palestina lucrurile stau diferit.

Nu am stiut la ce sa ma astept cand am plecat de acasa. Era latura religioasa care urma sa fie “hranita” de locurile unde Iisus s-a nascut si a facut minuni, era putin stresul legat de tensiunile socio-politice de acolo, era curiozitate. Precizez ca in decurs de o saptamana nu am avut nici cel mai mic stres legat de tensiunile dintre cei de acolo. Totul a fost extrem de linistit si de placut. Toti de acolo sunt foarte amabili cu turisti. Peste tot lucrurile au decurs mai mult decat normal.

Am cunoscut oameni minunati atat din punct de vedere religios si aici amintesc pe maica Nicodim de la asezamantul romanesc din Ierusalim si pe calugarul de la Manastirea Sf Sava care ne-a si povestit cum a ajuns acolo, dar am cunoscut si oameni obisnuiti in persoana ghidei care ne-a oferit extrem de multe informatii religioase si sociale din Israel, deoarece este acolo de mai multi ani, pe ghidul evreu care l-am avut in prima zi si care la fel a explicat cum s-a intors “acasa” in Israel si cum isi face veacul prin tara sfanta. Nu este ultimul din cei pe care i-am cunoscut si care mi-au lasat impresii placute dar amintesc si pe soferul de autocar Nabil, care mi-a spus ca el este “happy everyday”!

Din punct de vedere regilios nu am sa insist, fiecare are credinta si trairile lui, fiecare are implinirile si frustrarile sale, are asteptari sau multumiri asa ca fiecare va percepe diferit acest pelerinaj. Ce consider eu important: consider ca fiecare crestin ar trebui sa ajunga macar odata in viata acolo. Este un loc extrem de incarcat din punct de vedere al energiilor si al credintei si acolo poti manifesta trairi intense din punct de vedere al credintei. Fiecare va simti schimbarea dupa calatoria asta.

Din punct de vedere turistic, este o destinatie frumoasa, temperaturile sunt super in perioada de toamna. In toata saptamina au fost intre 26-30 de grade peste zi si nu mai putin de 16 seara. Toata lumea era extrem de usor imbracata. S-a putut face baie in Iordan si in Marea Moarta, asta la sf de octombrie, inceput de noiembrie.

Multumesc Domnului pentru ca ne-a purtat de grija pe tot parcursul calatoriei, pentru ca am reusit sa ducem la bun sfarsit drumul lung si plin de invataminte la tot pasul. Sper ca sa mai fie oportunitati sa mai putem reveni!

Despre calatorie si detalii despre ceea ce am vizitat in linkurile de mai jos:

Israel – inceputul pelerinajului (1)

Prin Israel si teritorii: Palestina (2)

Israel – Ierusalim si Betleem (3)

 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: La Pachet: Paste Fericit & Israel – Pelerinaj | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.