Olanda – sarbatoarea florilor

Olanda_icon-1Am ajuns sa petrecem long weekend in Olanda cu plecare din … Sibiu. De fapt revenim in Olanda la exact 10 ani de la prima vizita. Atunci cu masina de acasa, acum … Wizz-ul, Sibiu, Dormund, inchiriere masina de pe aeroport si cazare in prima noapte la Dormund si apoi 3 nopti la Amsterdam. Distanta intre Dormund si Amsterdam este de 225 km, adica 2 ore de autostrada. Masina la 25 de euro pe zi, adica 100 euro la 4 zile. Am fost rasfatati cu un Golf nou automatic. Initial nu am priceput de ce am gasit asa greu cazare in Amsterdam. Apoi am aflat ca eram chiar in weekendul premergatur zilei Regelui. Dar ne-am descurcat si cu cazarea pana la urma. Prima zi a fost dedicata parcului Keukenhof, situat la jumatatea distantei dintre Amsterdam si Haga. Am avut parte de o zi insorita, si chiar calda pentru sf de aprilie. Parcul este deschis de la sfarsitul lui martie pana la jumatatea lui Mai. Are peste 7 milioane de bulbi care infloresc pe 32 de hectare. O adevarata sarbatoare a florilor. Dar mai tare ca si admirarea florilor era rasfatarea simtului olfactiv. Miroaseau zambilele de ameteai! Si la fiecare parcela erai intimpinat de alte miresme ale florilor. Asta greu se poate descrie. Nici nu ne-am dat seama cum ne-a prins asfintitul prin parc.

Urmatoarea zi am dedicat-o campurilor cu flori. Am luat-o incet spre nord pana la Den Helder. Cica de la Keukenhof pana la Den Helder pot fi admirate campurile cu flori. Rar ai sansa sa vezi lanuri intregi de lalele sau de zambile, asa ca acesta a fost obiectivul zilei. Intre lanuri am reusit sa vizitam si cateva localitati foarte pitoresti. Chiar la plecarea de la Pensiune, in 5 km ne-am oprit Zaandijk. Au amenajat un fel de muzeul satului, cu multe ateliere unde se desfasoara live tot felul de activitati: se macina faina, se prepara cascavalul, ferma de pasari samd. Toate pot fi vizitate si pe alocuri gustate. Amenajarea complexului este pe malul unui canal, unde pot fi admirare si vizitate vechile mori de vant. Urmatoarea destinatie Alkmaar – sau orasul cascavalului. Piata centrala ofera prilejul de a gusta si cumpara tot felul de cascaval. Piata de cascaval este amenajata chiar in centru orasului. Nu are rost sa tot amintesc, dar peste tot numai canale, podete, poduri care de ridica pentru a trecere tot felul de ambarcatiuni, adica ceva diferit de orice alta tara si foarte pitoresc.

Pe drumul spre Den Helder am iesit si la Marea Nordului la Callantsoog. Ne asteptam sa ne plimbam cu masina pe marginea marii, de fapt asa am facut pe alocuri, doar ca intre drum si mare este un dig mare de pamant. Cred ca este un fel de protectie. Asta inseamna ca iesirea la mare se face cu o mica plimbare. Dar asa am putut sa ne jucam in nisip o vreme. Cel putin cei mai mici. Den Helder a fost mai putin atractiv decat ce vazusem pana acolo. Dar am luat pranzul tarziu in acest oras. Apoi spre ultima destinatie a zilei: Enkhuizen. Un orasel foarte pitoresc, ca de altfel multe orasele din Olanda. Am luat cafeaua/ceaiul de la ora 5 pe terasa unei carcuimi pe malul canalului.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.