Japonia – Kyoto Day 1

urmare de aici…

Ne luam ramas bun de la Tokyo, si purcedem pe urmele vechilor shoguni in Kyoto. Kyoto a fost capitala Japoniei de pe la anul 800 pana la 1868. Mai bine de 1000 de ani – sediul central al Japoniei. Acum Kyoto este al 6-lea oras al Japoniei cu 1.4 mil de locuitori. Parerea unanima este ca nu se poate numi vizitarea Japoniei fara sa vezi Kyoto. Aici este locul unde traditia veche este la ea acasa. Temple fara numar, zone de rugaciune la tot pasul, multe atractii turistice fac Kyoto una din cele mai vizite locuri de catre turisti. Plus ca natura este la ea acasa, padurea inconjoara orasul si cred ca toamna este o minune sa vezi imprejurimile. Dar nici primavara nu imi este rusine cu locul. Apropo, de abia am gasit cazare si asta cu cateva luni in avans. 

Ok. Transferul a fost cu Shinkansenul, adica ala rapidu; am inregistrat viteze de 285 km/h. Sa fiu sincer nu viteza a fost ce m-a dat cel mai mult pe spate, ca si in Spania am umblat similar, dar frecventa trenurilor este de speriat. Daca initial ma stresasem sa ajung sa rezerv loc, ulterior mergeam la casa si cam la 15-30 de minute venea si pleca un tren glont. Si totul se intampla in fix 60 de secunde. Pentru ca pe aceeasi linie la 2 minute venea alt tren, de alt fel, cu alta destinatie. 

Eeee, cu ocazia transferului am reusit sa pozez si eu Muntele Fiji. De daca asta nu a fost inclus in plan si excursia la Fiji. Sunt alte linii private de tren pentru munte si de data asta am spus pas. Trenurile sunt extrem de curate, in gara de formare am vazut armate de angajati care curatau trenul. Este interesant sa vezi cum se desfasoara lucrurile. 

In Kyoto am fost cazati in centrul istoric, inclus in patrimoniul Unesco. A fost la cateva minute de mers de gara, pe jos si aproape de Templele din zona de est. In hotel totul era in vechiul stil japonez. Aveam living unde se statea pe jos, dormeam pe saltele pe jos, toata casa fiind construita din lemn cu peretii aia gen Ultimul Samurai. 

Fiind festivalul ciresului si la oamenii astia, erau in desfasurare multe evenimente. Am primit de la receptie un ziar local cu evenimentele locale pentru luna in curs, asa am aflat ca era ultima seara in care era festivalul luminilor la Kiyomizudera Temple din zona de est, eveniment pe care nu il puteam rata. In plimbarea spre templu am prins si cina la un food local, unde pe un computer iti alegeai meniul, plateai si te asezai la masa. Aia de la bucatarie in cateva minute veneau cu meniurile. Alegeam dupa poze, ca dupa scris…. nici o sansa. Lantul asta de food era peste tot in Kyoto si l-am gasit cam in toate cartierele. Fiindca mai era timp pana la deschiderea templului am vizitat si zona Shimbasi, o zona cam exclusivita, unde am vazut gheisele acompaniind business men. Aici am vazut restaurante care pentru fiecare masa avea o camera dedicata sau fiecare client era in camera proprie a restaurantului cu proprii ospatari la masa. Restaurantele erau orientate spre canal, canal care de o parte si de alta era “dotat” ciresi infloriti. 

Toate astea pana la ora cand s-a deschis templu si ne-am infiintat la intrare sa avem timp sa bantuim curtea templului. Asta a fost primul si ultimul templu vizitat de noi pe noapte, ca era sfasit de sezon. Spoiler: Am mai prins festivalul luminiilor ulterior, dar la castel nu la templu. Aproape ne-a prins miezul noptii. Curtea templului era enorma, si era un fel de drumetie pe munte, pentru ca traversai poduri, coborai si urcai pe carari, mergeai prin padure! Multa lume dar era loc pentru fiecare. 

 Intoarcerea a fost un mars pe jos, cu doua popasuri la magazine alimentare. Jumatate din rafturile din magazine erau semipreparate sigilate, lumea cumpara la greu, si acasa in cateva minute era gata cina. Cam la toate hotelurile ai o zona in care poti incalzi/gati semipreparatele. Si gata, somn de voie pe saltea. Eu unul nu am incaput cu picioarele intinse, asa ca le-am cocotat pe dulap. Nu am experimentat cea mai odihnitoare noapte. Adica a fost cam contrariul. Dar cand te gandesti ca dormi intr-o casa de sute de ani, mai te ia pircoteala. 

Continuare…

This entry was posted in Asia, Concediu, Japonia and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Japonia – Kyoto Day 1

  1. Pingback: Japonia – Kyoto Day 2 | Mihai Popa's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *