Apuseni – Pesteri si Cascade

scarisoaraSeptembrie. Weekend. Vreme buna. Masina si directia Apuseni. Obiectiv principal: Pestera Scarisoara. Cazare prin Booking la Garda de Sus, Pensiunea Onelia. Pensiunea este frumoasa si spatioasa, dar oricum era mai frig decat ne-am asteptat si in camera ne-am arhivat putin ca sa ne fie mai bine! Am prins o zi de sambata frumoasa si insorita. Pana la Scarisoara sunt vreo 11 km, asfaltati nou. Am ajuns rapid imediat dupa micul dejun, astfel incat eram perechea 3 la coada. Dupa vreo 20 de minute am intrat. Cand am iesit cred ca erau 50 de persoane la usa. Norocul celui care doarme mai putin! Apoi intoarcere la Garda de Sus prin cheile Ordancusei. Apropo, harta zonei cu atractii ne-a fost oferita de proprietarul pensiunii. La iesirea din chei – Pestera lui Ionete. Cica mare crescatorie de lilieci. Se viziteaza doar gura de intrare. La lilieci nu se mai urca (scara rupta) sa nu deranjam!

La pranz eram in program asa ca o luam spre pestera Vartopu. Pe drum oprim si la Izbucul Tauz, unde un grup de finlandezi-romani se echipau sa coboare in raul subteran la peste 80 de m adancime. Era si o cruce cu unul care nu a mai iesit intreg in 2002. Apa avea 9 grade. Cred ca este o placere… pasiunea asta!

Cu masina am urcat pana la Satul Casa de Piatra. Saraca masina ar fi luat-o in marsalier cand a vazut pe unde o chinuie talentul. Dar de, hai inca un pic, inca un pic pana am ajuns. Langa sat am intrat si La Pestera Coiba Mare. Apoi, pe traseul spre Vartopu partea feminina a renuntat, nu stiam nici noi exact daca se mai viziteaza sau daca mai este ghid – eram dupa 15 sept. Dar am avut noroc si am avut parte de ghid personal. Explicatiile din partea ghidului au fost de nota 10, iar traseul de intoarcere a fost traseul ghidului, direct pe peretele muntelui in sat. Scurt si la obiect. Ne luam ramas bun de la zona si cinam in Garda.

Ziua a doua a fost drumetie la Cascada Varciorog, unde catelul botezat de Maia – Griveci! ne-a insotit mai bine de 3 ore. Nu i-a parut rau pentru ca au mancat impreuna 2 pachete de biscuiti si nu mai stiu ce dulciuri. Asa nici Maia nu a simtit lungimea traseului.

Pe drumul de intoarcere ne-am incantat cu oprirea pe la cascada Pisoaia. Super loc. Dealul melcilor este o mica stanca pe langa care am trecut de 2 ori pana sa o oprim langa ea. Un mic fas!

Ultima halta a fost la Rosia Montana. Centrul de informatii inchis! Noroc cu un nene care s-a oprit si ne-a trimis la lacul din dealul satului. Acolo am vazut crapii chinezesti cum veneau ca pui dupa gaina si dupa 2-3 minute inapoi in masina si spre casa.

Si uite asa ne-am oxigenat cu aer fresh de Apuseni!

This entry was posted in Concediu, Muntii nostrii, Romania. Bookmark the permalink.

One Response to Apuseni – Pesteri si Cascade

  1. Mihai says:

    Ma bucur sa va revad mai ales unde mi-am dorit sa merg la Pestera Scarisoara. A crescut Maia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *